Feminista professzor: a tradicionális tudomány rasszista, ezért antitudományos megközelítéssel kell felváltani

Feminista professzor: a tradicionális tudomány rasszista, ezért antitudományos megközelítéssel kell felváltani

A Davisban található Kaliforniai Egyetem egyik feminista hölgy professzora nemrégiben napvilágot látott tanulmányában kijelentette: szándékában áll „kihívást intézni a tudomány tekintélye ellen”, „újraírva” a tudományos tényeket, amelyeket a feminizmus prizmáján keresztül szemlélve – véleménye szerint – kiküszöbölhető lenne a rasszizmus.

Mit jelent mindez?

Sara Giordano, a neurológusból a „női tudomány” szakértőjévé avanzsált professzor tanulmányában kifejti, hogy a „hagyományos tudományt” fel kellene váltani egy „tudományellenes, antirasszista, feminista megközelítéssel”. Giordano szerint a tudomány nem csupán a rasszizmusban gyökerezik, de hozzájárul annak fennmaradásához is.

Giordano írásában többek között még az alábbi kijelentéseket teszi:

Hírdetés

• „A (tudomány) ismeretelméleti tekintélyét a gyarmatosítás és a rabszolgaság újbóli piedesztálra emelésével vívta ki”, melynek eredményeképpen „a hatalom gyarmati jellegű és rasszista formájára támaszkodik”.
• „A társadalmi egyenlőtlenségek igazolásának forrásánál a nyugati tudományt találjuk”, fejtegeti Giordano, hozzátéve, hogy a tudományos különbségtétel „az emberi és a nem emberi között” nyitott kapu a kapitalizmus „természetes gazdasági rendszerként történő igazolása előtt”.

Mit remél Giordano a „feminista tudománytól”?

• Giordano azt állítja, hogy a feministáknak együtt kellene dolgozniuk azon „feltevés” megcáfolása érdekében, miszerint a „tudomány egyenlő az igazsággal”.
• „Szükséges a tudomány ismeretelméleti tekintélyének megtörése” – írja Giordano.
• Giordano úgy véli, hogy mindez megvalósítható lenne a „feminista tudományos gyakorlat” révén, amely egyértelműen elválasztaná a Tudományt [sic] az Igazságtól [sic].”
• Giordano nem bocsátkozik részletekbe azzal kapcsolatban, hogyan is képzeli ennek az új felfogásnak a gyakorlatba történő átültetését.
• Giordano célja esszéje megírásával az volt, hogy „felvessen kérdéseket arról, miféle tudományos analfabétizmust kellene magunkévá tennünk annak érdekében, hogy megingassuk a (hagyományos) tudományt, és újrafogalmazzuk a tudás létrehozásának kérdését’”.
• Reméli azt is, hogy mások is „felvállalják és üdvözlik a tiszteletlen megvetést a tradicionális tudománnyal szemben, és a feminista tudományt fogják gyakorolni”.
• Giordano szerint az új, „olyannyira szükséges antitudomány, antirasszista, feminista megközelítés a tudás létrehozásához elengedhetetlen”.

Prege OttóThe Blaze nyomán

Feminizmus: zsidó harc a nőiesség ellen (II. rész) – Femen, Pussy Riot és a nők elárulása

Feminizmus: zsidó harc a nőiesség ellen (I. rész) – Aberráltak, férfigyűlölők és a család ellenségei


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »