Felvidéki civilek a kárpátaljai magyarok mellett: A V4-ek hassanak oda, az EU küldjön vizsgálócsoportot Ukrajnába

Felvidéki civilek a kárpátaljai magyarok mellett: A V4-ek hassanak oda, az EU küldjön vizsgálócsoportot Ukrajnába

Mintegy félszáz felvidéki magyar civil szervezet fordult jogorvoslati indítvánnyal a V4 országok Európai Parlamenti képviselőihez és az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy hassanak oda Ukrajnára, hogy az ország az uniós jogrenddel összhangban cselekedjen. Amint azt szerda délutáni pozsonyi sajtótájékoztatójukon Polgár Hajnalka, a lebonyolítással megbízott személy elmondta, nyílt levélnek szánt indítványukat Ukrajna szlovákiai nagykövetségére és az Európai Unió pozsonyi irodájába is eljuttatják.

Polgár Hajnalka a Körkép.sk kérdésére elmondta, azt szeretnék elérni, hogy az Európai Parlament állítson fel vizsgálóbizottságot és látogasson Ukrajnába annak felmérésére, hogy az ország vezetői által aláírt előcsatlakozási szerződés miként kerül betartásra. „Ha jogsértéseket tapasztalnak, azokat vizsgálják ki és vonják meg az uniós támogatásokat mindaddig, amíg nemzetiségi szempontból a helyzet nem rendeződik” – mondta.

A közös felhívást jegyző szervezetek bíznak abban, hogy a V4-ek baráti közeledése valós dolog, és közös ügyként felvállalják a kárpátaljai magyarsággal szembeni jogsértések kivizsgálását és odahatnak azok megszüntetésére. Elmondásuk szerint ugyanis ha nem lépnek, a közeljövőben akár az ott élő szlovák vagy lengyel nemzeti közösségekkel szemben is hasonló fellépésekre kerülhet sor.

Kovács Ilona, a Magyarok Világszövetsége nevében úgy fogalmazott, hogy ami jelenleg Ukrajnában zajlik a feltételezett ukrán-magyar kettős állampolgárok listázásával kapcsolatban, az a hitleri időkre emlékeztető emberellenes cselekedet. „Kijev ezzel méltatlanná vált arra, hogy Kárpátalját birtokolja“ – hangsúlyozta.

Knirs Imre, az Egy Jobb Komáromért társulás képviseletében elmondta, érthetetlen számára, hogy 2018-ban ilyen előfordulhat. „Földönfutóvá akarják tenni saját állampolgáraikat csak azért, mert vállalják identitásukat.“ Hozzátette, hogy ha Ukrajna Uniós tagállam akar lenni, akkor be kell tartania az uniós jogszabályokat és fel kell hagyniuk saját nemzeti közösségük sanyargatásával.

Hírdetés

A civil szervezetek felhívásához a mai napig 36, sokrétű tevékenységet kifejtő civil szervezet csatlakozott.

Korábban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is úgy fogalmazott, hazugság, hogy Ukrajnának nincs köze a saját kettős állampolgárait listázó honlaphoz. Mint ismert, a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlapon mintegy háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok.

 

Körkép.sk

Képek: Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »