Felvidék-szerte még nyolc állomáson tekinthető meg az Esterházy-vándorkiállítás

Felvidék-szerte még nyolc állomáson tekinthető meg az Esterházy-vándorkiállítás

Második állomásához érkezett a diószegi Pannónia Polgári Társulás által életre hívott, előadással egybekötött, Isten szolgája Esterházy János életét és mártíromságát bemutató tárlat. Június 8-ig az ipolysági katolikus templomban tekinthető meg, s az év folyamán további nyolc felvidéki magyar városba jut el a vándorkiállítás. Minden városban az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontot bemutató előadással tarkítják a programot.

Mint arról beszámoltunk, május 15-én, a lévai Reviczky Házban indult vándorútjára a rendezvényfolyam, ahol ifj. Csámpai Ottó, a zarándokközpont vezetője ismertette a lévai közönséggel a központ történetét és életét.

Innen május utolsó napjaiban került át a tárlat Ipolyságra. Az ipolyságiak és a környékbeliek június 3-án hallhatták az Esterházy Zarándokközpont történetét. A mintegy másfél hét alatt a város magyar tanintézményeinek diákjai tekintik meg a vándorkiállítást. Legtöbbször az iskola történelemtanára kíséri a csoportot, bemutatva Esterházyt.

A lévai Juhász Gyula Alapiskola diáksága is megtekintette a kiállítást.

Lanz Roland, a Pannónia Polgári Társulás vezetője a Felvidék-ma megkeresésére elmondta: a tavaszi programsorozat indítása után ősszel folytatódik a rendezvényfolyam.

Minden állomáson a helyi templomokban tekinthető majd meg a kiállítás. Komáromban például a Szent Rozália-templomban, Nyitrán a református templomban, Párkányban pedig a Szent Imre-templomban helyezik el a kiállítás anyagát.

Hírdetés

„A programsorozat célja, hogy minél többen és minél jobban megismerkedjenek Esterházy életével és mártíromságával. A helyszínek sem véletlenek. A templomokba helyezett kiállítással erősítjük Esterházy János boldoggá avatását” – szögezte le a kezdeményező.

Így több fiatalhoz jut el Esterházy története és szellemisége.

Minden helyszínen hasonlóan szerveződik meg a program. A tárlat ideje alatt egyik délután előadást szerveznek a zarándokközpontról. Ugyancsak hagyománnyá vált Pintér Zoltán atya Esterházyhoz írott verseinek, fohászainak eléneklése.

Lanz Roland megjegyezte, a nyári időszakban Alsóbodokon lesz látható a kiállítás a különféle gyermektáborok és egyéb közösségi alkalmak alatt. Aztán ősszel folytatódik a program vándorlása egészen december közepéig.

Párkányban június 19-től látható majd a kiállítás.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »