Felújítják a mezőfalvakat összekötő községi utakat (Orbaiszék)

Felújítják a mezőfalvakat összekötő községi utakat (Orbaiszék)

Teljesen felújítják a Zabola községhez tartozó Feketeügy menti mezőfalvak „vérkeringését” biztosító községi utakat. A Zabola község közigazgatási területéhez tartozó, mintegy 5 kilométert kitevő községi utakat a zabolai önkormányzat építi újjá az Anghel Saligny-program keretében nyert kormányzati támogatásból, a Kovászna közigazgatási területén található 1670 méteres útszakaszt a fürdőváros önkormányzata újíttatja fel, szintén az Anghel Saligny-program támogatásával.

A Zabola községhez tartozó Feketeügy menti Székelytamásfalva, Szörcse és Székelypetőfalva mezőfalvakat Imecsfalva, Zabola, Kovászna és Barátos irányából lehet megközelíteni községi besorolású utakon, amelyekből jelenleg csak a Zabola, Székelytamásfalva és Szörcse közötti DC10-es, illetve a Szörcse, Orbaitelek és Barátos közötti DC9-es községi út van leaszfaltozva.

Hírdetés

A fürdővárost Szörcsével összekötő DC13 községi út Kovászna közigazgatási területén található 1670 méteres útszakaszára (mely a városjelző tábla és Zabola közigazgatási határa közt fekszik) elkészültek az előtanulmányok, megvannak a hatósági engedélyek is, ezért Gyerő József polgármestert a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztériumba rendelték, ahol Adrian-Ioan Veștea tárcavezetővel október 30-án aláírták a finanszírozási szerződést. Ennek értéke 3,88 millió lej, ebből 3,6 millió minisztériumi támogatás, a többi a kovásznai önkormányzat önrésze. Kovászna polgármestere közölte, hogy hamarosan kiírják a közbeszerzést a munkálat kivitelezőjének kiválasztására, majd, ha meglesz a nyertes, kiadják az utasítást a kivitelezésre, de ez csak tavasszal lesz esedékes.

A további 5 kilométernyi útszakasz felújítására Zabola község önkormányzata pályázott, a munkálatok elvégzésére 8,9 millió lejt nyert a község az Anghel Saligny-program keretében. Fejér Levente zabolai polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a zabolai részre most van folyamatban az előtanulmány elkészítése és a hatósági engedélyek beszerzése. A polgármester szerint a műszaki dokumentáció tavaszig elkészül, ezután ők is aláírhatják a finanszírozási szerződést a szaktárcával. Ami az Imecsfalva, Székelypetőfalva és Szörcse közötti 10 kilométeres községi utat illeti (amelynek egy része Szentkatolna közigazgatási területén fekszik), Fejér Levente polgármester elmondta, hogy ennek felújítására is nyújtottak be pályázatot, de a minisztérium ezt nem hagyta jóvá. Az elöljáró szerint a pályázat azért nem volt nyerő, mert a munkálat költségvetése igen magas összegre rúgott.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »