Felszentelték a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház harmadik harangját

Felszentelték a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház harmadik harangját

A szeptember 4-i, vasárnapi Szent Liturgia végén – a gyermekek szokásos, iskolakezdés előtti megáldása után – felszentelték a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház új, harmadik harangját, amely Németországból érkezett.

Az első nyíregyházi kőtemplom harangjait az első világháború során rekvirálták és háborús célokra használták fel. A helyreállítás óta csak két harang lakott a toronyban. Most a hívek bőkezű adományának köszönhetően felszentelték a székesegyház harmadik harangját is.

A szentelési szertartást Szabó Tamás pasztorális helynök, a főtemplom parókusa; Papp Tibor, az egyházmegye főhelynöke; Kruppa Tamás, az egyházközség korábbi parókusa és Orosz István Mokiosz nyíregyházán szolgáló lelkész közösen végezte.

Szabó Tamás köszönetet mondott minden adakozónak, valamint Kruppa Tamásnak, aki szívügyének tekintette a harang ideköltözését és Gaál Attilának, aki segítette az út előkészítését, hiszen a harang Németországból érkezett.

A harang megérkezése „isteni válasz korunk társadalmi kihívására” – mondta Szabó Tamás atya. Miért van szükség a toronyban lakó két harang mellé egy harmadikra is? – tette fel a kérdést. – Hogy felhívja a figyelmet mindannyiunk közös felelősségére.

Hírdetés

Van Európának olyan a része, ahol a harang hangját már kevésbé hallják meg az emberek, hogy templomba hívja őket. Ezért ott, ahol a fülek nyitottak még erre, még tudatosabban kell imádkoznia a keresztényeknek egész Európáért.

„Ez a Németországból érkező harang jelzi a felelősségünket, hogy itt, Kelet-Európában őriznünk kell a tüzet, ami Európa kereszténységét jelenti. A plusz hangzás erre figyelmeztessen: a tűz őrzői lettünk. Küldetésünk, imaéletünk nemcsak saját életünkért, családunkért, nemzetünkért szól, de Európáért is.”

Szöveg: P. Tóth Nóra

Fotó: Zadubenszki Norbert

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »