Felszentelték a nyíradonyi görögkatolikus óvoda új épületrészét

Felszentelték a nyíradonyi görögkatolikus óvoda új épületrészét

A nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda új épületszárnnyal bővült, melyet Kocsis Fülöp metropolita szentelt fel augusztus 31-én.

Nyíradonyban 2011-ben hozták létre a helyi görögkatolikus általános iskolát. Az igényeknek megfelelően, a helyi önkormányzattal egyetértve a Hajdúdorogi Főegyházmegye 2018-ban két csoportszobás óvodát alakított ki a Jókai utca 3. szám alatti (korábbi) iskolaépületben. A következő években további két óvodai csoport indítására volt szükség; számukra csak az iskola épületében tudtak helyet biztosítani.

Az óvodaépület mostani bővítésével egy komplex óvodai intézményegység jött létre négy csoportszobával, tornaszobával és a szükséges kiegészítő helyiségekkel. Így most már a görögkatolikus általános iskola mellett, de – a szakmai követelményeknek és a gyermekek igényeinek megfelelően – külön folyhat maximum 120 óvodás gyermek nevelése. A fejlesztési forrás biztosította az épület felszerelését, parkoló kialakítását és az udvarrendezést.

Az új épületrészt a tanév elején, augusztus 31-én adták át.

Az eseményen részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Megköszönve az egyházmegye dolgozóinak és a szülőknek a munkájukat, ünnepi beszédében az óvoda és az iskola védőszentjére, Szent Mihályra utalva emlékeztetett: a 19. század közepén XIII. Leó pápa ismerte fel, hogy a keresztény hit üldözése ellen úgy lehet fellépni, hogy az Egyház megpróbál közelebb kerülni a társadalomhoz, az elesettekhez, a szociális igazságossághoz. Ezzel felerősödött a törekvés, hogy az egyházak is részt vegyenek a köznevelésben. Mai egyházaink ezt az utat követik Magyarországon is – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Hírdetés

Ehhez kapcsolódóan beszédében Tasó László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Nyíradonyban jól együttműködnek a történelmi egyházak, egymás mellett állnak oktatási-nevelési intézményeik.

Tasó Béla polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nyíradony szó jelentése: üdvösségben gazdag. A településen mindig tisztességes, istenfélő emberek éltek, és ez az, amit a görögkatolikusság jelent Nyíradonyban – jegyezte meg a vezető.

Czövek Éva, a Hajdúdorogi Főegyházmegye Oktatási Hivatalának igazgatója arról szólt, hogy a főegyházmegye fontosnak tartja azt a koncepcióját, miszerint olyan helyeken kell kivenni a részünket a társadalmi szerepvállalásból, ahol egyházközség működik –, mint például Nyíradonyban is.

Az egyházi óvodafejlesztési program részeként a Hajdúdorogi Főegyházmegye nyolc helyszínen új óvoda építésére vagy a meglévők felújítására kapott támogatást Magyarország Kormányától. Budapesten, Szolnokon, Dunakeszin, Szigetszentmiklóson, Makón, Debrecenben, Dunaújvárosban és Nyíradonyban szépültek meg óvodák.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »