Feloszlatta magát az egyik legnagyobb hongkongi demokráciapárti politikai tömörülés

Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt – közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.

Alan Leong elmondta, hogy 31 tagból harmincan a feloszlás mellett tették le voksukat a szombati ülésen, egy ember tartózkodott.

"A világ folyamatosan változik. Erről a történelem is tanúskodik. A Polgári Párt ma búcsút int Hongkongnak" – fogalmazott Leong. "Reménykedünk benne, hogy a hongkongi nép reményteli, és nem túl nehéz szívvel éli meg a pillanatot. Éljetek az igazságban és higgyetek a holnapban!" – fűzte hozzá.

A 2006-ban alakult Polgári Párt a Demokrata Párttal egyetemben fontos szerepet töltött be a Hongkong életében, s rendre jól teljesített a helyi választásokon.

Hírdetés

A párt több szakma nagyjait gyűjtötte össze, köztük jogászokat, könyvelőket és akadémikusokat, mérsékelt demokratikus értékeivel pedig a középosztály nagy része azonosulni tudott.

A 2020-ban Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt követően azonban számos őrizetbevétel történt, amely a párt tagjait is érintette: Alvin Yeung and Jeremy Tam jogászt, a párt tagjait két évig tartották óvadék nélküli előzetes letartóztatásban, míg Margaret Ng törvényellenes gyülekezés vádjával börtönbüntetést kapott. Sokan mások külföldre menekültek.

A törvény bevezetését követően Kína átalakította Hongkong választási rendszerét, ezzel még jobban megcsappant a város demokratikus képviselete.

"A demokrácia mércéjét tartottuk szem előtt. Noha a demokrácia megteremtése várat magára, bízunk benne, hogy az elszámoltathatóság és a nyílt kormányzás eszméit megfelelően sikerült ismertetni az emberekkel" – olvasható az Alan Leong által jegyzett közleményben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »