Félő, hogy a nyakunkon maradnak a lejárt oltóanyagok

Félő, hogy a nyakunkon maradnak a lejárt oltóanyagok

Igor Matovič pénzügyminiszter arra kérte Vladimír Lengvarský egészségügy-minisztert, készítsen tervet arról, mihez kezd Szlovákia az esetleg fennmaradó vakcinákkal. Matovič szerint fennáll a veszély, hogy több millió koronavírus elleni vakcina marad felhasználatlanul az országban.

„Két hete megkértem az egészségügy-minisztert, hogy készítsen részletes, írásos tervet arról, mihez kezd Szlovákia az esetleg fennmaradó a vakcinákkal, kinek akarjuk eladni azokat” – közölte a kormány szerdai ülése után Matovič.

Eddig körülbelül 3 ezren jelentkeztek Szputnyik V-vakcinával való oltásra. Matovič úgy véli, ez a „masszív, 3 hónapos ellenkampány után óriási siker”. Szerinte a világ 60 országában, ahol Szputnyikkal is oltanak, nincs érvényben korhatár, Szlovákiában viszont csak a 18 és 60 év közöttieket olthatják az orosz vakcinával.

Hírdetés

„Az egészségügyi tárcát kell megkérdezni, Szlovákiában miért van ilyen korlátozás, ha másik 60 országban nincs” – mondta Matovič.

Matovič a mobil tesztelőpontokkal kapcsolatban is válaszokat vár Lengvarskýtól.

A minisztérium korábban már közölte, hogy a tesztelőállomásoknak június végéig van érvényes szerződésük. A tárca pályázat kiírását tervezi, és a későbbiekben a járványhelyzettől függően alakítanák a tesztelőpontok számát.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »