Félnek az inflációtól a cseh dollármilliomosok

Félnek az inflációtól a cseh dollármilliomosok

Nyitókép: SITA

Legfeljebb az infláció fokozatos mérséklődésére számítanak a cseh dollármilliomosok, akik idén 10-15 százalékos pénzromlással számolnak. Erről a Szlovákiában is aktív J&T Bank számol be Wealth Report 2022 című felmérésében. Az éves átlagos infláció 2022-ben 15,1 százalék volt. Az idei évre a Cseh Nemzeti Bank (ČNB) 10,8 százalékra, a Pénzügyminisztérium 10,4 százalékra becsüli a várható inflációt.

“Az infláció trendje megfordult, de ez egy még egyelőre nagyon fokozatos változás. Az összesített inflációs ráta havonta körülbelül egy százalékponttal csökken. Nyáron tíz százalék alá kell süllyednie, ezt követően pedig további csökkenés várható, a lassulás csökken. A két százalékos inflációs cél egyelőre még messze van”

– értékelte a felmérés eredményeit Petr Sklenář, a J&T Bank vezető közgazdásza.

Hírdetés

A felmérésben szereplő cseh dollármilliomosok az olcsó pénz, az alacsony kamat és a jegybankok eszközvásárlásának hosszú távú politikájában látják a jelenlegi infláció fő okait. A válaszadók 58 százaléka ezt jelölte meg az infláció okaként. Egy másik inflációt elősegítő tényező az ökológiai energiaforrások népszerűsítése az Európai Unióban, mégpedig az olcsóbbak rovására. A lakosság körében az infláció leggyakoribb oka Oroszország Ukrajna elleni agressziója – áll a felmérésben.

“A jelenlegi inflációnak nem egyetlen oka van, hanem számos hatás kombinációja, amelyek egymást erősítették. A covid-19 világjárványnak és az ukrajnai háborúnak is megvolt a maga része, amely bőkezű állami kompenzációkat, az eladó-vevő láncok megszakítását hozta magával. Ezt a kőolaj és a gáz árának növekedése követte. A régóta túlfűtött hazai munkaerőpiacnak is megvan a maga szerepe”

– mondta Sklenář.

A leggazdagabb csehek a magas infláció háztartásokra, valamint a társadalom legsebezhetőbb rétegeire gyakorolt ​​hatásai miatt is aggódnak. A megélhetési költségek emelkedése miatt politikai radikalizálódás alakulhat ki, ami extrém esetben a demokráciát, a piacgazdaságot és az ezzel járó vállalkozási szabadságot is veszélyeztetheti a felmérés szerint.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »