FELMÉRÉS: Többen szeretik Orbán Viktort Szlovákiában, mint Magyarországon

FELMÉRÉS: Többen szeretik Orbán Viktort Szlovákiában, mint Magyarországon

FELMÉRÉS: Többen szeretik Orbán Viktort Szlovákiában, mint Magyarországon Mészáros Richárd2023. 06. 05., h – 14:30

Bulgáriában örvend a legnagyobb népszerűségnek Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor, olyannyira, hogy az illiberális magyar kormányfő népszerűbb a balkáni országban, mint idehaza – egyebek között ez derül ki a GLOBSEC szlovák kutatóintézet nyolc EU-tagországra kiterjedő felméréséből.

A felmérés Bulgária mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Litvánia és Lettország polgárait kérdezte. Kiderült, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai agressziójának kezdete után bő egy évvel a bolgárok csaknem harmada – 32 százaléka – még mindig pozitívan viszonyul az orosz elnökhöz, a válaszadók 60 százaléka vélekedik negatívan róla. Ez a számarány oroszpártibb közvéleményt jelez, mint Magyarországon, annak ellenére, hogy – amint arra a bolgár Novinite portál is felhívja a figyelmet – Orbán Viktor politikában egyre nyíltabb oroszpárti elemek figyelhetők meg. Vlagyimir Putyint a magyarok bő ötöde (21 százaléka) ítéli meg pozitívan, a válaszadók 71 százaléka pedig negatívan vélekedik róla. 

Hírdetés

A kutatás szerint Szlovákiában szintén magas az oroszpártiság aránya: akár csak Bulgáriában, a válaszadók kevesebb mint fele hibáztatja a háborúért Moszkvát, pedig ez a szám Magyarországon is 54 százalék. Emellett Szlovákia bizonyult az egyetlen olyan országnak a nyolc vizsgált EU-tagország közül, ahol az Egyesült Államokat biztonsági fenyegetésként élik meg – írja a Népszava.

A felmérés azt is megállapították, hogy Orbán Viktor rajongóinak az aránya Bulgáriában és Szlovákiában magasabb, mint Magyarországon: mindkét országban 48–48 százalék nyilatkozott pozitívan a magyar miniszterelnökről, szemben a magyarok 43 százalékával. Figyelemre méltó, hogy ebben a sorrendben hazánkat Románia követi: a román válaszadók 32 százaléka pozitívan vélekedik Orbán Viktorról. Ezzel szemben Lengyelországban – aligha függetlenül az Orbán-kormány Putyin-párti politikájától – igencsak visszaesett a kormányfő népszerűsége, jelenleg mindössze 18 százalékon áll a kutatás szerint. Ehhez hasonlóan negatívan csak a vizsgált balti államokban, Lettországban (18 százalék) és Litvániában (13 százalék) vélekednek róla. Csehországban 28 százalék gondolkodik pozitívan a miniszterelnökről.

A jelentés megjegyzi, hogy Orbán Viktor támogatottsága magasabb azokban az országokban, ahol a saját kormányukban épp alacsony a bizalom. Továbbá felhívják a figyelmet arra is, hogy Magyarországon erős visszaesést mutat az illiberális miniszterelnök népszerűsége a tavalyi választások előtti osztogatás időszakához képest.

(Népszava)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »