Felmérés: Szlovákia lakosságának 70 százaléka elutasítja Ukrajna felfegyverzését

Felmérés: Szlovákia lakosságának 70 százaléka elutasítja Ukrajna felfegyverzését

Ukrajna Szlovákia általi felfegyverzését a szlovákiai lakosság több mint kétharmada elutasítja – derül ki egy Európai Unió által rendelt felmérésből. A felmérést a RevivEU projekt keretében az pozsonyi Bratislava Policy Institute végezte el 1019 személy megkérdezésével. A megkérdezettek több mint fele (51,2 százalék) “határozottan nem ért egyet” a szlovák fegyverek Ukrajnába küldésével, 19,3 százaléka “inkább nem ért egyet”. A “határozottan egyetértők” aránya mindössze 7,3 százalék, az “inkább egyetértők” 14,7 százalék.

A felmérés napokkal azután jelent meg, hogy Eduard Heger megbízott kormányfő és a kabinet megszavazta, hogy 13 MiG-29-es vadászgépet, 2000 MiG-29-esekhez való rakétát és közepes-hatótávolságú KUB légvédelmi rendszereket ad át Ukrajnának.

A lépést bírálók két legfontosabb érve épp az alkotmányos aggályok voltak (Heger kormánya tavaly decemberben megbukott) illetve az, hogy a lakosság döntő többsége nem támogatja Ukrajna felfegyverzését.

Hírdetés

Az IPSOS által végzett korábbi felmérés hasonló eredményt hozott, aszerint a lakosság 44 százaléka határozottan nem támogatja Ukrajna felfegyverzését, 16 százaléka inkább nem támogatja, miközben csak 26 százalék támogatja a fegyverek Ukrajnába küldését.

A gépek és az Ukrajnának ígért felszerelés elvileg a következő napokban indul el rendeltetési helyére.

standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »