Felmérés: A szlovákiai polgárok Oroszországot tartják a legveszélyesebb országnak

Felmérés: A szlovákiai polgárok Oroszországot tartják a legveszélyesebb országnak

A Krím 2014-es annektálása utáni időszakhoz képest nőtt azoknak az aránya, akik meg vannak győződve arról, hogy Szlovákiának a Nyugat, azaz az Európai Unió és a NATO oldalán kell állnia. A válaszadók Szlovákia számára Oroszországot tartják a legveszélyesebb országnak, a pozíciója a szlovákiai polgárok szemében romlott – derült ki a „Hogy vagy, Szlovákia?“ felméréséből.

Az orosz-ukrán háború kapcsán a Szlovákia geopolitikai irányultságáról szóló kérdésre a megkérdezettek 38,9 százaléka azt a választ adta, hogy Szlovákiának „mindig“ vagy „hamarabb“ a Nyugat oldalán kellene állnia. A megkérdezettek 45,7 százaléka az „Oroszország és a Nyugat közötti kiegyensúlyozott pozícióra való törekvés” mellett foglalt állást, míg a válaszadók 8,5 százaléka azt mondta, hogy Szlovákiának „mindig” vagy „hamarabb” Oroszország oldalán kellene állnia.

A Krím orosz annektálása után 2014-ben készült hasonló felméréshez képest nem változott azon válaszadók aránya, akik geopolitikailag Oroszország felé szeretnék orientálni Szlovákiát (valamivel több mint 8 százalék). Ezzel szemben megnőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik azt szeretnék, hogy Szlovákia a Nyugat oldalán álljon – mégpedig 25,8 százalékról 38,9 százalékra. Enyhe csökkenést mutat (50,2 százalékról 45,7 százalékra) azon válaszadók aránya is, akik a Nyugat és Oroszország közötti kiegyensúlyozott pozíciót preferálnák.

A szlovákiai válaszadók számára Oroszország a legveszélyesebb ország. A veszélyességet illetően a megkérdezettek több mint fele (50,4 százalék) az első helyre sorolta, a válaszadók kétharmada pedig az első, második vagy harmadik helyre (65,7 százalék). A második legveszélyesebb ország az USA (az első helyen a válaszadók 25,6 százaléka jelölte meg), a harmadik pedig Ukrajna (a válaszadók 8,6 százaléka sorolta az első helyre).

Hírdetés

Oroszországot a korábbi felmérések során is Szlovákia számára veszélyes országként értékelték, de 1996-ban Magyarországot még valamivel veszélyesebbnek ítélték meg Oroszországnál is. Magyarországot jelenleg csak minimális szlovákiai polgár tekinti veszélyesnek, viszont nőtt azon válaszadók aránya, akik Oroszországot és az USA-t tartják veszélyesnek. Ukrajnát 2014-ben a Krím annektálása és a szeparatista köztársaságokkal vívott harcok után a jelenleginél veszélyesebb országnak tekintették Szlovákia számára.

  „Úgy tűnik, hogy a jelenlegi ukrajnai orosz agresszió sokkal élesebb elmozdulást idézett elő a szlovák közvéleményben, mint a Krím 2014-es annektálása. Jelenleg Oroszországot tartják Szlovákia számára a legveszélyesebb országnak, ugyanakkor azon válaszadók aránya is nőtt, akik szerint Szlovákiának geopolitikailag a Nyugathoz kellene tartoznia“

– kommentálta Robert Klobucký a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetétől.

A felmérést 1 000 válaszadó részvételével március 31. és április 7. között végezték el.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »