Felmérés: a románok nagy többsége sem támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat

Felmérés: a románok nagy többsége sem támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat

A megkérdezett romániai polgárok nagy többsége nem támogatja, hogy Románia fegyverrel és lőszerrel segítse Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – derül ki az Avangarde közvélemény-kutató legfrissebb, hétfőn ismertetett felmérésből, melyet az erdélyi Krónika ismertetett.

A G4Media.ro portál megrendelésére készült kutatás szerint a válaszadók 64 százaléka utasítja el, hogy Románia fegyverrel támogassa Ukrajnát, míg 32 százalék fegyvert is szállítana.

Ugyanakkor szintén 64 százalék ért egyet azzal, hogy továbbra is támogatni kell az ukrajnai menekülteket, míg 31 százalék elutasítja ezt.

Arra is rákérdeztek, hogy orosz támadás esetén Romániának fegyveres segítséget kell-e nyújtania Moldovának. A válaszadók többsége – 47 százalék – nemmel válaszolt, míg 39 százalék igennel. A megkérdezettek 10 százaléka nem tudott érdemi választ adni.

Hírdetés

A megkérdezettek közel negyede – 24 százalék – ért egyet Vlagyimir Putyin orosz elnök narratívájával, miszerint az ukrajnai háború a Nyugat miatt tört ki, 59 százalék viszont elutasítja. 12 százalék nem tudott véleményt mondani.

A Putyinnal egyetértők legnagyobb arányban a 18-30 éves korosztályból kerültek ki, ebben a szegmensben 30 százalék az arányuk. Rákérdeztek egy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek tulajdonított kijelentésre is, amely szerint Ukrajnának területeket kellene átengednie a béke érdekében, a Nyugatnak pedig véget kell vetnie az Oroszország elleni szankcióknak. Ezzel 28 százalék ért egyet, míg 56 százalék elutasítja.

A válaszadók 30 százaléka szerint az Oroszország elleni EU-s szankciók teljes mértékben indokoltak, 10 százalék szerint pedig egyáltalán nem. A többiek köztes álláspontot képviselnek, amit egy ötfokozatú skálán kellett bejelölniük.

Rákérdeztek az EU-val kapcsolatos tájékozottságra is: azt firtatták, elhiszik-e a válaszadók azt a kijelentést, miszerint az EU arra kötelez, hogy rovarokat együnk. 33 százalék válaszolta azt, hogy ez tény, míg 50 százalék értett egyet azzal, hogy ez csupán EU-ellenes propaganda.

Azt is megkérdezték, a válaszadók szerint jó-e vagy sem Románia számára, hogy az EU tagja. 63 százalék úgy válaszolt: Románia jól járt az uniós tagsággal, míg 26 százalék szerint többet veszített általa, mint amennyit nyert. A 18-30 éves korosztály körében 69 százalék azok aránya, akik szerint az EU-tagság inkább előnyökkel jár, míg a 65 éven felüliek körében azok vannak 46 százaléknyian, akik szerint inkább hátrányos. A koronavírus elleni oltási kampányra is rákérdeztek.

A válaszokból kiderül, hogy a megkérdezettek 58 százaléka szerint az oltások és az oltási stratégia nem tett jót az emberek egészségének, és csupán 36 százalék gondolja úgy, hogy kedvező hatásuk volt. A felmérés március 11. és 17. között készült 1150-as mintán, a hibahatár 3 százalék.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »