Felmérés: A csehek többsége inkább Harrist választaná az USA következő elnökének

Felmérés: A csehek többsége inkább Harrist választaná az USA következő elnökének

A csehek többsége inkább Kamala Harrist preferálná a következő amerikai elnöknek – derült ki a STEM/MARK ügynökség felméréséből, amely szerint hozzávetőleg kétszer annyian szeretnék, hogy ő nyerjen, mint Donald Trump. A szerdán közzétett felmérés eredményei szerint azonban inkább a kisebbik rossz kereséséről van szó, mint a kifejezett rokonszenvről – számolt be a TASR prágai tudósítója.

A válaszadók 53 százaléka a demokrata jelöltet preferálja, a válaszadók 27 százaléka Trumpot támogatja, a maradék 20 százaléknak nincs határozott véleménye.

„A 45 év alatti cseh fiatalok, a magasabb jövedelmű háztartásokból származó egyének és a főiskolai végzettségűek nagyobb valószínűséggel állnak Harris mellett” – magyarázta Radek Pileček kutatási elemző. Harrist elsősorban a jelenlegi kormánykoalíció pártjainak szavazói támogatják, Trumpot pedig az ellenzéki SPD, a parlamenten kívüli KSČM és a Motoristi.

A férfiakat és nőket összehasonlítva a férfiak gyakrabban óhajtják a republikánus jelölt győzelmét. Közülük is az érettségivel nem rendelkezők, a 60 év felettiek, illetve az alacsony jövedelműek. Regionális szempontból a Morvaországban élők jobban támogatják Trumpot, mint a Csehországban élők.

Hírdetés

Harrisnak Prágában lenne a legnagyobb támogatottsága, ahol az emberek 65 százaléka szavazna rá, míg Trumpot csak a 16 százalékuk támogatja.

Arra a kérdésre, hogy az emberek miért szeretnék az adott jelölt győzelmét, legtöbbször azt válaszolták, hogy számukra ez tűnik elfogadhatóbb lehetőségnek – Trump esetében ez a válaszadók 66 százaléka, Harris esetében 48 százalék volt. A felmérés eredményei szerint Harris támogatóinak több mint negyede csak azért támogatja őt, hogy ne Trump nyerjen.

Csak a személyiségük vagy pártjuk iránti szimpátia miatt nagyon kevés ember kívánja a két elnökjelölt győzelmét (Trump 22 százalék, Harris 24 százalék). „A cseh lakosok körében Harris vagy Trump preferenciájának okai egyértelműen azt mutatják, hogy a legtöbb embernek egyikük sem szimpatikus, csak az elfogadhatóbb lehetőséget keresik”– tette hozzá Pileček.

1018 18 éven felüli válaszadó vett részt a STEM/MARK ügynökség kutatásában, amelyet szeptember 26. és október 20. között végeztek.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »