Felkészültség helyett kakaskodás

Felkészültség helyett kakaskodás

Nem tudok okosabbat mondani Dr. Ifj. Lomnici Zoltánnál, akinek az volt a véleménye az Orbán Balázs – Fekete-Győr András vitáról, hogy nagy hanggal és folyamatos közbekiabálással nem lehet leplezni a felkészültség hiányát. Számomra a vita megtekintésével eltöltött idő teljesen feleslegesnek bizonyult. Azazhogy mégsem.***

Az a picinyke adalék, amiért mégis hasznos volt végignéznem ezt a kínkeserves, párbeszéd nélküli párbeszédet, az afeletti örömem volt, hogy, noha szükségem nem volt rá, mert amúgy is tudtam, de megerősített abbéli hitemben, hogy jó oldalon állok.

A közvetítés alatt pedig a miatt is hálás voltam a Teremtőnek, hogy nem lehetek ott személyesen. Mert cseppet sem biztos, hogy meg tudtam volna állni indulatszavak hangos kimondása nélkül. A Momentum elnöke olyannyira arrogáns volt, s olyan dühítő módon tiszteletlenül bánt vitapartnerével, ami miatt, ha az ellenzéki oldalon nem is példa nélkül álló módon, de mindenképp érmes helyezést kellene kapnia bárdolatlanságból.

Volt szerencsém újságírást tanulni anno Vitray Tamástól, akinek jellemét inkább nem minősítem, ám abban mind egyetérthetünk, hogy a szakma a kisujjában volt. Ő mondta egyszer egy stúdiumon: „Aki felülkerekedik, alulmarad.” Azaz ha vélt vagy valós szellemi fölényünket fizikális módszerekkel is nyomatékosítjuk, tehát nem hagyjuk szóhoz jutni vitapartnerünket, akkor azt a vitát elvesztettük. Ha igazunk van, ha nincs.

Az ellenzéki pártelnök tehát ezt a vitát elveszítette, s úgy gondolom, mellé jó néhány szavazót is, akiknek mostanra lett elegük abból a díszes selyempapírba csomagolt semmiből, amit Fekete-Győr politikai credo címén eléjük tálalt az elmúlt időszakban. Azt ugyanis, hogy Dr. Orbán Balázs okos, intelligens és felkészült, még ellenfelei sem vitatják. Ha tehát Fekete-Győrnek, már bocsánat a kifejezésért, de esze lett volna, élt volna élete nagy lehetőségével. Akár pro, akár kontra. Mert amennyiben felkészül a vita tárgyát képező magyar felsőoktatás jelenlegi és jövőbeni helyzetéről, végre hallhattunk volna egy jó beszélgetést. Aminek végeztével, ha nem is nyer, de legalább saját szavazói, illetve a többi miniszterelnök-jelölt számára bebizonyítja, hogy méltó kihívója lehet Orbán Viktornak.

Így azonban egy hol utcai radikális, hol egy tipikusan snowflake attitűd zagyva elegyét vázolta elénk, azzal a fajta hektikus kifejezésmóddal, ami egy cirkuszban elmegy ugyan, ám az államigazgatás terén vajmi kevésnek bizonyul. Egy se észben, se elhivatottságban, se felkészültségben nem megfelelő ember kakaskodását láttuk, azzal a fajta acsarkodással, ami a kézben tartott csivavát jellemzi, ha összetalálkozik egy dobermannal.

***

Hírdetés

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem ezt a vitának nevezett akármit, azt mondanám, kellemetlen. Kiváltképp, mert – jó magyar szokás szerint – a moderátor akárha ott se lett volna. Szerepét nem töltötte be, feladatát nem teljesítette. Azaz nem moderálta a beszélgetést, hanem inkább csendes szemlélőként, mondhatni nézőként révedt bele abba a diskurzusnak cseppet sem nevezhető katyvaszba, ami Fekete-Győr ordibálásából és rikácsolásából, valamint Orbán Balázs szekunder szégyen által lehajtott fejének némaságából állt.

Kár is erre az egészre több szót vesztegetni. Avagy talán csak annyit, hogy Lomnicinak volt még egy örökérvényű mondása a közvetítés kapcsán. A jogász, miután elismerését fejezte ki Orbán higgadtságáért, megjegyezte, hogy ettől a ponttól kezdve komoly ember (v.ö. felelős pozícióban lévő kormánypárti politikus) egyszerűen nem ül le vitázni a Momentum elnökével. Mégpedig azért nem, mert Fekete-Győr egész egyszerűen nem vitaképes.

Tudtam volna ezt más szavakkal is elmondani. De azok a bizonyos más szavak szobám magányában mondattak ki, a tetejébe elég hangosan, s meglehetősen nyomdafestéket nem tűrően.

Ami viszont teljesen világossá vált számomra: nemhogy az ellenzéki összefogásnak, de az összefogás tagpártjainak külön-külön sincs birtokában semmiféle kormányprogram. Ha csak annyi nem, hogy O1G. Ez azonban meglehetősen kevés egy felelős kormányzáshoz.

() VBT ()

Kiemelt kép: Orbán Balázs Facebook-oldala

The post Felkészültség helyett kakaskodás appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »