Félidőben a Magyarországon először látható Body Worlds kiállításról – KÉPEKKEL

Félidőben a Magyarországon először látható Body Worlds kiállításról – KÉPEKKEL

Bár a Body Worlds – Az eredeti kiállítás az emberi testekről elnevezésű anyag már 1995-ben elkészült, s azt világszerte több mint 50 millió látogató tekintette meg, Budapestre csak 2022. november 16-án érkezett meg. A Kelenföld vasútállomáshoz közeli Etele Plaza harmadik emeletén helyet kapott látványosság iránt folyamatosan nagy érdeklődés mutatkozik, s azt február 19-ig a felvidéki érdeklődőknek is érdemes megtekinteniük. Jelenleg a világ legsikeresebb kiállításának tartják…  

Budapesten ugyan már Bodies néven több kiállítást is rendeztek az emberi testekről, ám ez az első olyan összeállítás, amely a látogatókat az egyedi plasztinációs eljárás révén megőrzött, valódi emberi testek segítségével tájékoztatja az anatómiáról, fiziológiáról és egészségről.

A szervek alakjának és eredeti színének megőrzését is biztosító eljárást a tárlat megálmodója és alkotója, Gunther von Hagens professzor 1977-ben találta fel, amikor anatómusként a Heidelbergi Egyetemen dolgozott.

Az ismeretterjesztő műsorát és tanításait éveken keresztül a BBC csatornái sugározták, s az általa elmondottak azóta már a leghíresebb orvosi egyetemek tananyagába is bekerültek. „A plasztinátumok arra hivatottak, hogy emlékeztessenek saját halandóságunkra és arra, hogy milyen csodálatos ajándék az élet“ – olvasható az egyik panelen.

Az eredeti kiállítást az 1995-beli elkészítése óta Európa, Amerika, Ázsia és Afrika hozzávetőleg 90 nagyvárosában több mint 50 millió látogató szemrevételezte.

Az anyag évről évre bővül, csiszolódik, miközben a világ legsikeresebb kiállításává vált. Az újbudai Etele Plaza harmadik emeletén több mint 1200 négyzetméteren, két kiállítótérben szembesülhetünk azzal, hogy mennyire bonyolult, de egyben tökéletesen megalkotott világ az emberi szervezet.

Egyetlen személyazonossági adatuk és a haláluk indítéka sem szerepel a tárlaton. Különböző okokból döntöttek úgy, hogy részt vesznek ebben a donor-programban, s a hozzájárulásuk nélkül e kiállítás nem jöhetett volna létre.

Hírdetés

A mintegy kétórás, feledhetetlen barangolás során nemcsak az emberi test lenyűgöző világába, szerkezetébe, valamint a funkcionális rendszerek és szervek egymásra gyakorolt hatásaiba nyerünk betekintést, hanem alapos önismeretre és filozófiai elmélkedésre is lehetőségünk nyílik.

„Vigyázz a testedre! Ez az egyetlen hely, ahol élhetsz“ – Jim Rohn amerikai író-vállalkozó figyelmeztetéséhez hasonló, több továbbgondolásra érdemes üzenet is fel-felbukkan a testtúra során. Azok a tudatos életre sarkallnak, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk az egészségünkre, s felismerjük a fizikai potenciáljainkat, korlátainkat.

Az emberi test egy életre szóló kihívást jelent, s egy látható tükörképe a biológiai óránknak… Az életerő nem csak a kitartásban, de az újrakezdés képességében is megmutatkozik…“

A valódi emberek plasztinációk között lenyűgöző kidolgozottságú, művészi, mozgó tónusba (pl.: magasugró, műkorcsolyázó, kötéltáncos, labdára vetődő kapus, lasszós, festőművész) állított egész testek, szervek, szervkonfigurációk, vérerek és átlátszó testszeletek találhatók.

Ugyancsak bepillanthatunk a mesterséges térd- és csípőízületek mechanikájába, az implantátumok alkalmazásába és az időskorral együttjáró, visszafordíthatatlan folyamatokba. Hangsúlyozva: minden életkorban nagy szükség van a pozitív gondolatokra, az agyunkat is megdolgoztató kihívásokra és az életünk egyes területei közti egyensúlyra. Azok hiányát ugyanis az egészségünk és a jólétünk szenvedi meg.

Az egyensúlyozást a család apraja és nagyja által kipróbálandó hintákon is gyakorolhatjuk, az anatómiai tükör előtt pedig a saját izmaink, csontjaink működését is megfigyelhetjük.

Majd egy méretes táblán a saját vágyunkat is megfogalmazhatjuk a „Mielőtt meghalok, szeretnék…“ mondat befejezéseként. Aki pedig a feledhetetlen élményeken és új ismereteken kívül egyedi emléktárgyat is haza szeretne vinni, az a saját szeméről érdekes, színes képet készíttethet a kijárat előtt alkotó szakemberrel.

Ráadásul a családok kedvezményes áron nyernek bebocsátást. A sorbanállás elkerülése érdekében érdemes online megváltani a belépőket a www.jegy.hu címen. Ez tényleg kihagyhatatlan…!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »