Felhívás: Boldog Brenner Jánoshoz kötődő emlékeket gyűjtenek

Felhívás: Boldog Brenner Jánoshoz kötődő emlékeket gyűjtenek

Messages – Zarándokútvonalak a szlovén–magyar határvidéken címmel indított projektet a Muraba Európai Területi Társulás (ETT) a Vas megyei önkormányzattal és szlovéniai Lendva községgel együttműködésben.

Céljuk a határtérségi zarándokturizmus szerepének erősítése, zarándokhelyszínek felmérése és összekapcsolása, illetve Boldog Brenner Jánoshoz és a lendvai Halász Dánielhez kapcsolódó zarándokútvonal kialakítása.

A projekt keretében keresik a lakosság körében fellelhető, eddig még nem közzétett fotókat, gyűjtik a személyes történeteket. A határon túlnyúló projekt célja, hogy ezeket a történeteket mint a térség közelmúltjának és identitásának meghatározó részét továbbmesélhessék a fiataloknak és a Szentgotthárdra látogató zarándokoknak.

A Muraba ETT várja a vértanúhoz kapcsolódó fotókat, naplót vagy más tárgyi emlékeket. Különösen fontosak számukra a személyes, gyerekkori történetek, benyomások vagy családi legendáriumok; szülőktől, nagyszülőktől halott emlékfoszlányok. Azt szeretnék megörökíteni, hogy mit jelentett, jelent az emberek, a gyerekek számára Brenner János, hogyan emlékezünk rá ma.

Az összegyűjtött anyagokat – a Messages projekt keretében – egy vándorkiállításon, ifjúsági táborok tervezése során, valamint zarándokutak kialakításához és gazdagításához fogják felhasználni. Az emlékek megosztói részesei lesznek így múltunk feltárásának, s hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok és a zarándokok jobban megérthessék a vértanúk üzenetét.

Ezzel párhuzamosan zajlik a Halász Dániellel kapcsolatos emlékek gyűjtése is, így a vele kapcsolatos anyagokat is várják.

A Messages projekt, avagy az „El nem mondott történetek” – Zarándoklatok a magyar–szlovén határvidéken kezdeményezés célja Boldog Brenner János és a lendvai Halász Dániel vértanú papok emlékének megőrzése, az Európai Területi Társulás területén élő közösségek emlékeinek élővé tétele, valamint ezek bemutatása az idelátogatók és zarándokok számára. A Messages projekt az Interreg VI-A Szlovénia-Magyarország Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Hírdetés

A történeteket, fényképeket a Muraba ETT munkatársai Papp Bálint ([email protected], 06/30/152-7433) és Dancsecs Réka ([email protected], 06/30/485-2728) gyűjtik.

A Muraba ETT a magyar és szlovén nemzeti közösségek által vegyesen lakott területek együttműködését és fejlődését segíti a térség különböző szereplőinek összefogásával és források lehívásával, együttműködési programok kidolgozásán és szervezésén keresztül.

Az Európai Területi Társulás (ETT, angolul EGTC: European Grouping for Territorial Cooperation), az Európai Unió első olyan – intézményi együttműködést támogató – sokszínű eszköze, amely jogi garanciákkal nyújt keretet akár az elszigetelt határ menti térségek integrált fejlesztésében, akár átfogó transznacionális együttműködések, programok menedzselésében.

Az ETT legalább két európai uniós tagállam vagy harmadik államok szereplőit (helyi önkormányzat, regionális hatóság vagy az állam) fogja közös szervezetbe. Az együttműködési forma kiválóan alkalmas széles körű célok megvalósítására: a klasszikus határ menti turisztikai, helyi termék, kulturális projektek mellett az ETT-k egyre nagyobb, közlekedési, turisztikai, infrastrukturális beruházásokat (például közösségi közlekedés, inkubátorházak, közúti kapcsolatok) hajtanak végre.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Merényi Zita; Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »