Felfüggesztették állásából Mircea Diacont – korrupcióval gyanúsítják a főfogyasztóvédőt

Felfüggesztették állásából Mircea Diacont – korrupcióval gyanúsítják a főfogyasztóvédőt

Korrupció gyanújával meghatározatlan időre felfüggesztették nemcsak tisztségéből, hanem állásából is a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjét, Gheorghe-Mircea Diacont, aki magyarellenes intézkedései miatt vált hírhedtté, majd részegen balesetezett, jogerősen elítélték, ám mégsem menesztették hivatalából.

Több forrásból is megerősített információink szerint a Korrupcióellenes Országos Hatóság (DNA) ügyészei február 8-án információgyűjtés céljából kiszálltak a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz. Jelentésük nyomán az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője március 13-án felfüggesztette tisztségéből és állásából Mircea Diacont. Ugyanakkor és ugyanazon okból a Brassói Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség főfelügyelője, Onica Csaba felfüggesztette a hivatal két újabban, másfél éve alkalmazott felügyelőjét.

Onica Csaba a háromszéki hivatal régebbi munkatársa, de 2022. október 1-jétől áthelyezéssel és megbízatással a brassói regionális felügyelőséget irányítja. Ugyanis annak korábbi vezetőjét, a Diacont támogató, szintén magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Claudiu-Sorin Susanut azt megelőzően felfüggesztették tisztségéből – ugyancsak korrupció gyanújával.

Érdeklődni betértünk a Kovászna megyei hivatalba, ám onnan a regionális felügyelőségre irányítottak. Onica Csaba arra kért, írásban fogalmazzuk meg kérdéseinket, s továbbítja az országos hatóságnak. Ez kedden meg is történt. Várjuk a választ.

Balhés figura

Mint már közöltük lapunkban, Gheorghe-Mircea Diacon Vrancea megyéből került Sepsiszentgyörgyre. Előbb rendőrként szolgált, de egy hivatali visszaélés miatt, feljelentés nyomán indult kivizsgálás eredményeként távoznia kellett hivatalából. 1994-ben a polgárőrséghez szegődött, ám ott részegen többször kiviselte magát, munkaszerződését 1998. december 1-jével fegyelmi alapon felbontották.

Diacont aztán a Szociáldemokrata Párt elődje, a Társadalmi Demokrácia Romániai Pártjának megyei irodája fizette. Állítása szerint a párt ügyvezető titkára volt több mint hat éven át. Ezek után Spanyolországba távozott, ott, mint fogalmazott, „megalapozta anyagi biztonságát”, és pártfiókot hozott létre. A közösségi oldalán többek között Dan Tanasă hírhedt feljelentő társaságában is pózolt.

2012-ben visszatért, Codrin Munteanu prefektus kabinetjében kapott tanácsadói állást, majd a szociáldemokraták választási győzelme után, 2013. január 15-én a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal élére került.

Hírdetés

Hivatalvezetőként azzal dicsekedett, hogy bírságot rótt ki azokra a taxisokra, akik autójukra SIC-matricát ragasztottak. 2015 februárjában egy „székely ízű” termék ellen lépett fel. Aztán hatáskörét túllépve, négy rendőr kíséretében ellenőrizni ment Árkosra egy rászoruló gyermekeknek tartott jótékonysági unitárius táborba, ahol nagy riadalmat okozott fellépésével.

Egy Park vendéglőbeli italozás után kocsiba ült, s elvezetett a Lukoil vendéglőbe, ahol folytatták az italozást. Tisztségével kérkedve leállíttatta a magyar zenét, incidenst provokált, mígnem L. L. kamionsofőr öklével találkozott. Erre kihívta a rendőröket. Eltörött orrát a kórházban ellátták, majd visszament a tett helyszínére, és ittas állapotban elhajtott.

Részegen balesetezett

Mircea Diacon 2018. augusztus 25-én részt vett a Réty Községi Napokon, és jócskán felhajtott a protokolláris célból ingyen hozzáférhető italból. Amikor már alig állt a lábán, autóba ült, és rengeteg szemtanú jelenlétében háromszor belehajtott egy parkoló gépkocsiba. A helyszínen tartózkodó rendőrök tetten érték. Az alkoholszonda 1,2 mg/l szesztartalmat mért a leheletében. Ez a vérben mérhető legalább 2,4 ezreléknyinek felel meg, tehát a bűncselekmény 0,8 ezrelékben megállapított küszöbértékének háromszorosa. Diacon bizonyítottan nagyon ittas volt, és a nagy tömegben személyi épséget is veszélyeztetett.

Elítélték, de nem mondott le

A kivizsgálást és a pert húzták-halasztották, végül négyévi eljárás után a Sepsiszentgyörgyi Bíróság 2022. június 9-én meghozta az alapfokú ítéletet, amelyben ittas vezetésért elítélte Diacont. Olcsón megúszta, mindössze 5000 lejes pénzbüntetéssel, amit két év alatt részletfizetéssel is törleszthet, miközben a KRESZ szerint ittas gépkocsivezetésért 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés járna. A vádlott fellebbezett, de a Brassói Táblabíróság január 12-én helyben hagyta a Sepsiszentgyörgyi Bíróság alapfokú ítéletét.

Megkérdeztük Diacont, benyújtja-e lemondását, miután elítélték. Soha! – jött a válasz. Miért? Hiszen a táblabíróság végleges ítéletet hozott – kérdeztük továbbá. És akkor! – vonta meg közben a vállát. Nem mond le? – kérdeztük újra. Eszem ágában sincs. Holtan sem. Itt halok meg – válaszolta.

Tavaly március 6-án drótpostán megkérdeztük az országos fogyasztóvédelmi hatóságot, szándékozik-e intézkedni a megyei hivatal vezetői tisztségét illetően. Egy megyei intézmény vezetőjének végleges elítélése árnyékot vet az országos hatóság egészének megítélésére, épp ezért érdeklődünk: intézkednek-e, hogy megoldják a helyzetet, vagy úgy értékelik, büntetőjogi perben elítéltek betölthetnek megyei vezetői tisztséget állami hatóságnál. Csatoltuk mindkét ítéletet is. Visszajeleztek, a levelet megkapták. De kérdésünkre azóta sem jött válasz.

Ezúttal a regionális felügyelőséghez fordultunk információért, s az a maga rendjén hivatalosan továbbította kérdéseinket az országos hatóságnak. Reméljük, ezen az úton választ kapunk.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »