Felföldi László Szabadkán: Szent Istvánnak köszönhetően erős hívők közösségek születtek

Felföldi László Szabadkán: Szent Istvánnak köszönhetően erős hívők közösségek születtek

Zsúfolásig megtelt a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház augusztus 17-én, szombaton a Szent István-napi ünnepségsorozat alkalmából bemutatott ünnepi szentmisén, amelyet a pécsi egyházmegye főpásztora, Felföldi László püspök vezetett.

A szentmise elején Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök üdvözölte a vendég püspököt és megköszönte, hogy eleget tett a meghívásnak. Továbbá köszöntötte a paptestvéreket, a közélet és a kulturális élet jeles képviselőit, a népviseletbe öltözött fiatalokat, a cserkészeket, a Szent István lovagrend tagjait, valamint a nagy számban összegyűlt híveket.

Prédikációjában Felföldi László püspök megemlékezett Szent Imre hercegről, akihez édesapja intelmei szólnak. Majd Szent István király második törvénykönyvét idézte, amelynek első pontja a király adományáról szól az egyháznak: „Tíz falu építsen egy templomot, amelyet két házzal, ugyanannyi rabszolgával lássanak el, lóval és kancával, hatökörrel és két tehénnel és harminc aprójószággal. Ruhákról és oltártakarókról a király gondoskodjék, papról és könyvekről a püspök.”

A pécsi főpásztor így magyarázta az állam- és egyházalapító szavait:

„Vasárnapról vasárnapra találkozzatok! Menjetek oda családostól és beszélgessetek, imádkozzatok együtt!” – üzente az egyházalapító a főcelebráns szerint. Felföldi László hozzátette: Ily módon olyan erős közösségek születtek, egy olyan belső erő, amely nagyon gyakran úgy tűnt, meggyengülhet, azonban nem így történt, mert él tovább és a mai napon is ennek köszönhetjük azt, hogy így együtt, közösségben tudunk itt, ma ünnepelni.

Hírdetés

„Most, ebben a nehéz időben azt mondjuk, hogy meggyengült az Egyház – de tulajdonképpen az alappal van gond, a sziklával, amelyre épült és stabilan tartotta, azt vesztettük el, meginogott. Éppen ezért most ezt újra kell építeni – mutatott rá a szónok. – Mindenki feladata ez, a családnak, a baráti közösségnek, a nemzetnek, a falvaknak, egyszóval mindenkinek a saját gyönyörű közösségét kell megépítenie, megformálnia és ezek a közösségek új erőt jelentenek majd mindannyiunk számára.” A vendég püspök úgy véli, a fiataloknak van a legnagyobb szüksége erre.

– tette hozzá. És akkor értjük meg Szent Istvánnak azt a gyönyörű gazdagságát, amikor úgy cselekszünk, amint ő tette: embert Istenhez, embert emberhez és egymáshoz kapcsolva tudjuk megélni az életünket.

A szentmise alatt a zenei szolgálatot a váci Nagyboldogasszony-székesegyház Szent Cecília kórusa látta el, Varga László kanonok-karnagy vezetésével. Az ünnepi szolgálat végén Felföldi László püspök megköszönte, hogy jelen lehetett ezen a szép és emlékezetes eseményen, majd az áldás után felcsendült a magyar nemzeti himnusz.

Forrás: Szabadkai Egyházmegye

Fotó: Pásztor Bálint, Pannon RTV

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »