Félelmetes erejű atombombát robbantott Észak-Korea

Félelmetes erejű atombombát robbantott Észak-Korea

Észak-Korea eddigi legnagyobb atombombáját robbantotta fel – a Reutersnek nyilatkozó szakértő szerint. Tíz év alatt ez volt az ötödik nukleáris kísérlet, a mostani a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából történt. A robbanás ereje akkora volt, hogy több nemzetközi földtani intézet műszere is a Richter-skála szerint 5,3 tizedes erősségű, a földfelszínről eredő földmozgást mért a kommunista államban. Japán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezi. A tokiói védelmi minisztérium elé pedig Patriot rakétákat telepítettek.

„A nukleárisfegyver-intézet tudósai és mérnökei kísérleti atomrobbantást hajtottak végre az északi tesztmezőn, hogy megnézzék az újonnan gyártott és tanulmányozott nukleáris robbanófej erejét” – hangzott el a hivatalos bejelentés az észak-koreai híradóban. Az ötödik kísérleti atomrobbantás a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából történt meg.

Több nemzetközi földtani intézet is ötös erősségű földmozgást észlelt Észak-Koreában. „Elemeztük a robbanás szeizmikus aktivitását, ami csak egy kevéssel volt kisebb, mint a hirosimai atombombáé” – jegyezte meg Kim Nam-Ouk, a Koreai Meteorológiai Szolgálat főigazgatója.

A dél-koreai kormány azonnal összehívta az ország biztonsági tanácsát. „A dél-koreai kormány és a nemzetközi közösség erősen elítéli Észak-Korea meggondolatlan provokációját, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozat világos megsértése és a Nemzetközi Közösséggel szembeni ellenszegülés kirívó esete” – közölte Hwang Kyo-Ahn dél-koreai miniszterelnök.

Hírdetés

A Koreai-félsziget béke és biztonsági ügyekért felelős képviselője is aggodalmát fejezte ki a kísérlettel kapcsolatban. „Ez egy jelentős veszély a világbékére és biztonságra, és a Koreai-félszigetet, valamint Északkelet-Ázsiát biztonsági válságba sodorja” – fogalmazott Kim Hong Kyun.

Az atomkísérlet Japánban is óriási felháborodást okozott. „Ez egy óriási fenyegetés a nukleáris lefegyverezés ellen, ami a nemzetközi atomsorompó megállapodás középpontját jelenti. Elítéljük ezeket az akciókat” – közölte Kisida Fumio külügyminiszter.

Japán tiltakozójegyzéket küldött Észak-Koreának és bejelentette: az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását fogja kezdeményezni. „Ez valami olyasmi, amit nem tolerálhatunk, ezért azonnal kifejeztük a legkeményebb visszautasításunkat és tiltakozásunkat pekingi követségi csatornákon keresztül” – nyilatkozta a japán kormányszóvivő. Nemcsak tiltakozójegyzéket küldött Tokió, de két katonai gépet is, hogy megkezdjék a sugárzás mértékének felmérését. A tokiói védelmi minisztérium elé pedig Patriot rakétákat telepítettek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »