„Félelem, sokk és gyász” – a párizsi mészárlás képekben

Több mint 150-en haltak meg a Párizsban, és a francia főváros mellett található Saint-Denis-ben elkövetett merénylet-sorozatban. A világot megrázta a terrortámadások híre, az emberek sorra róják le kegyeletüket az áldozatok emlékére. Cikkünket frissítjük.

Franciaországban 1500 katonát mozgósítottak, és reggelre összehívták a nemzetvédelmi tanácsot is; a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak, a rendőrség pedig keresi az esetleges további közreműködőket.

Robbanások hangja riasztotta meg az embereket a párizsi Köztársaság téren Fotó: DOMINIQUE FAGET / Europress/AFP

A támadásokra több külön helyszínen került sor, köztük a francia-német labdarúgó mérkőzésnek helyt adó Stade de France stadionban robbantottak öngyilkos merénylők, innen Francois Hollande elnököt is ki kellett menekíteni, hárman meghaltak.

Tűzoltók érkeznek a francia nemzeti stadionhoz Fotó: MATTHIEU ALEXANDRE / Europress/AFP

A robbantásokat a stadion bejáratainál, illetve egy McDonald’s-nál követték el.

Rendőrök és mentősök igyekezek biztosítani a terepet a stadion melletti gyorsétteremnél Fotó: FRANCOIS GUILLOT / Europress/AFP

112 emberrel végeztek a kalasnyikovos terroristák a XI. kerületi Bataclan koncertteremnél az Eagles Of Death Metal koncertjén, túszdráma is kialakult, amely csak éjfélre ért véget.

Sokkolt túlélők a Bataclan nevű koncertteremnél. Itt volt a legtöbb halálos áldozat Fotó: FLORIAN DAVID / Europress/AFP

Hírdetés

Öt másik helyszínen is támadtak a terroristák: a La Belle Equipe barban a rue Charonne-on, a Le Carillon barnál, a rue de la Fontaine au Roi-nál, illetve a boulevard Voltaire-en is, itt – most úgy tudni – 38 ember vesztette életét.

Kabátok hevernek a párizsi Comptoir Voltaire kávézó előtt Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / Europress/AFP

Szükségállapot van, a francia elnök terrorellenes háborút hirdetett, nagy erőkkel keresnek minden esetleg életben maradt elkövetőket. Franciaországban az algériai háború óta, vagyis több mint 50 éve nem kellett szükségállapotot elrendelni.

Áldozatok letakart holttestei a La Bonne Biere söröző előtt Párizsban Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / Europress/AFP

A világ vezetői sorra rótták le részvétüket és ítélték el a támadásokat, Barack Obama, Angela Merkel, Hszi-csin Ping, Donald Tusk, illetve a Vatikán mellett Orbán Viktor is részvétét fejezte ki. Számos helyszínen gyászolják az áldozatokat, sok országban vált a helyi francia nagykövetség az emlékezés helyszínévé.

Egy orosz nő helyez el virágot Franciaország moszkvai nagykövetségénél. A feliratok a háború befejezését követelik Fotó: DMITRY SEREBRYAKOV / Europress/AFP

A világ nagyvárosainak számos épületét világították ki a francia nemzeti színekkel, így fejezve ki támogatásukat, és együttérzésüket a franciákkal.

Francia színekben a new york-i One World Trade Center Fotó: LOUIS LANZANO / Europress/AFP

Párizsban óriási a készültség, az utcákon rengeteg a katona és a rendőr.

Katonák járőröznek Párizs egyik fő nevezetességénél, a Notre Dame-nál Fotó: Bertrand Guay / Europress/AFP

Cikkünk frissül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »