Feledy Botond: óriási szimbolikus csatát nyert a Fidesz

Feledy Botond: óriási szimbolikus csatát nyert a Fidesz

Az európai parlamenti képviselők szeretik azt hinni, hogy ezek fontos dokumentumok – utalt az Európai Néppárt Helsinkiben elfogadott állásfoglalására az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond. A külpolitikai szakértő szerint az ilyen alkalmak a párton belüli pozíciók felmérésére szolgálnak.
„Óriási szimbolikus csata volt most”
– fogalmazott, hozzátéve: nem szabad túlbecsülni a dokumentumok jelentőségét. Az, hogy a Fidesz el tudta érni, hogy a liberális demokrácia értékeire hivatkozás helyett a kereszténydemokrácia értékeire szerepeljenek a dokumentumban, nagy siker – mondta a szakértő. Szerinte jól mutatja, hogy
a pártcsalád – főleg a weberi vezetés – nem kíván további konfrontációt a Fidesszel, „kizárásról nincsen szó”.
Amennyiben megválasztják az Európai Bizottság elnökévé Manfred Webert, ötven év után kerülhet újra német politikus a vezetői pozícióba – mondta Feledy Botond. „Ez mindenképpen történelmi tény” – jelentette ki. Ez Németország számára közvetlen és új átalakulást hozhat az európai struktúrák működtetésében. Manfred Weber célja a polgárközeli Európa és a hídépítő szerep – tette hozzá a külpolitikai elemző.

Hírdetés

Az amerikai félidős választásokon Donald Trump elnök saját szempontjából eredménynek tekintheti azt, hogy azok a kormányzók, akiket támogatott, többnyire győztek, és a szenátusba is a hozzá hű politikusok kerültek be – hangsúlyozta Feledy Botond. A külpolitikai elemző szerint az amerikai elnök sikeresen építi maga köré a Republikánus Pártot, mostanra sikerült feltöltenie olyan emberekkel, akiket ő választott ki. Ez biztosítékul szolgálhat az elnöki szék megtartásához, hiszen az impeachment eljárás második lépése a szenátus.

Az elnök munkája a továbbiakban nem lesz könnyebb, de sokkal nehezebb sem, mivel akár a demokratákkal is képes együttműködni – tette hozzá a szakértő. Bár ezt maga Trump ajánlotta fel, azzal a fenyegetéssel tette, hogyha az alsóház alaposabban nyomozza az ügyeit, semmilyen együttműködést nem kínál a demokrata képviselőknek. Ami az ellenzéki pártnak nem szerencsés helyzet, hiszen a választók azt fogják gondolni, miattuk nem megy az ország.
„Ez meglehetősen nehéz csapdahelyzet lesz, hogy ki meddig fogja ezt a játékot tudni vinni anélkül, hogy a falba beleütközne”
– fogalmazott az elemző.

Feledy Botond arról is beszélt, hogy a választási eredményhez köthető az amerikai igazságügyi miniszter lemondása vagy lemondatása is. „Trump szerintem ezt kifejezetten ide időzítette, pont azért, mert tudta, hogy a médiavisszhang a választások után még mindig a leginkább kedvező környezet, hogy ezt a lépést megtegye” – fogalmazott a szakértő, aki hozzátette: az igazságügyi minisztérium felügyeli a vele szemben folyó Oroszország-vizsgálatot.

Az Egyesült Államokban jelenleg nagyon felfokozott a hangulat, a szavazók nagy része azt gondolja, hogy a másik párt az életére, az egzisztenciájára tör – fogalmazott Feledy Botond.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »