Feleannyi üvegházhatású gázt bocsátunk ki, mint 30 évvel ezelőtt

Feleannyi üvegházhatású gázt bocsátunk ki, mint 30 évvel ezelőtt

Az üvegházhatást okozó gázok mennyiségének csökkentéséről szóló jogszabályokat nagymértékben befolyásolják az ezzel kapcsolatos EU-s jogaszabályok, melyek már régóta az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő kiépítését hirdetik.

A környezetvédelmi minisztérium szerint Szlovákia az 1990 és 2020 közötti időszakban közel felére csökkentette az üvegházhatású gázkibocsátások mennyiségét – az országos nyilvántartás a csökkenést leginkább a mérséklő intézkedéseknek tulajdonítja.

Hírdetés

Az üvegházhatást okozó gázok mennyiségének csökkentéséhez az új klímaváltozásról és alacsony szén-dioxid kibocsátásról szóló törvény is hozzájárul – e törvény által szabályozzák az építkezéseket, a közúti szállítást, a hulladék mennyiségét, a mezőgazdasági szektort, valamint az erdőgazdálkodást is.

A károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez az ország lakossága is hozzájárulhatnak: Szlovákiában a személygépkocsik teszik ki a közúti közlekedésből származó kibocsátások 60,6 százalékát – ilyenkor nitrogén-oxidok, szén-monoxid és szilárd részecskék kerülnek a kipufogórendszerből a levegőbe. A Környezetpolitikai Intézet szerint a szilárd részecskék és a nitrogén-dioxid magas koncentrációja Szlovákiában évente mintegy 1600 korai haláleset okozója.

(refresher.sk, cszs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »