Feldman Zsolt: a könnyebben végrehajtható agrárpolitikai tervek kulcsfontosságúak a gazdálkodók számára

A közös uniós agrárpolitika jövőjére vonatkozó egyszerűbb, rugalmasabb és könnyebben végrehajtható stratégiai tervek kulcsfontosságúak a tagállamok és a gazdálkodók számára egyaránt – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben hétfőn.

Feldman Zsolt, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács (Agrifish) ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva közölte, az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége abban vár konkrét javaslatokat, felvetéseket és iránymutatást a tagállamok részéről,

hogy a közös agrárpolitikát érintően miként és hogyan lehet hatékonyabbá tenni a végrehajtást.

Nemcsak a tartalom fontos, hanem az is, hogy annak végrehajtását milyen szigorú keretek között kell végezni. Ennek hatása ugyanis mind a tagállamokra, mind a gazdálkodókra hatással van – hívta fel a figyelmet.

Hírdetés

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az ülésen elhangzott tagállami tapasztalatokat fel lehet majd használni a közös agrárpolitika jövőjéről szóló magyar uniós tanácsi elnökség következtetéseiben.

Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: „Abban vagyunk érdekeltek, hogy soros uniós elnökként olyan erős tanácsi következtetéseket fogalmazzunk meg a tagállamok közösségével, amely ugyanolyan súllyal, sőt, a tagállamok politikai akaratát tükrözve jelenik majd meg az Európai Bizottság következő száznapos programalkotásában, mint a következő év közös agrárpolitika jövőjére vonatkozó jogszabályaiban.”

A hétfői ülés témái között az államtitkár megemlítette, hogy a tanács halászati ügyekkel foglalkozik majd, valamint napirendre kerül az állatbetegségek, az adminisztrációs egyszerűsítés témája, valamint az unióba érkező import, különösen az ukrán tojásimport, valamint az aszály kérdése is.

Utóbbiakkal kapcsolatban kiemelte: az idei évben egyebek mellett az aszály, valamint az unióba érkező nagy mennyiségű import okoz nehézséget. „Információt várunk ezekről a tagállamoktól és érdemi vitát kívánunk folytatni arról, hogy a tagállamok miként látják az előrelépés lehetőségét” – tette hozzá nyilatkozatában az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »