Felavatták Dillnberger Gusztáv nemzetőr megújult síremlékét a besztercebányai temetőben

Felavatták Dillnberger Gusztáv nemzetőr megújult síremlékét a besztercebányai temetőben

Régi adósságot törlesztettünk június 8-án, Medárd napján a besztercebányai evangélikus temetőben. Verőfényes napsütésben délelőtt 10 órakor avattuk fel Dillnberger Gusztáv 1848/49-es nemzetőr megújult síremlékét.

Az egybegyűlteket Fülöp Andrea, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége Besztercebányai Alkonzulátusának konzulja köszöntötte. Az eseményen tiszteletét tette Martin Majling, Besztercebánya város alpolgármestere és Vladimír Sklenka, Besztercebánya kulturális bizottságának elnöke. A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumot dr. Bíró Andor, a Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság igazgató-helyettese és Illésfalvi Péter, a HIM Kutatóosztályának kutatója képviselte. Mag Fodor Enikő képviselte a megye közgyűlését.

A himnuszok elhangzása után először Martin Majling, Besztercebánya alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében kiemelten emlékezett a Dillnberger család 300 éves múltjára és tevékenységére a városban a városért. Ezt követően Illésfalvi Péter a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója tartott rövid történelmi visszatekintést az 1848/49-es szabadságharc és forradalom fontosságára, mely valójában Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye volt. Az európai forradalmi hullám részeként célja volt a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése.

Majd Leskó László alezredes, Magyarország pozsonyi véderő-, katonai és légügyi attaséja köszönte meg a hadtörténeti Intézetnek a támogatást, valamint a Memoriae Patrum Honismereti Társulásnak azt az értékmentő tevékenységet, melyet már több mint tíz éve végeznek a hadisír kutatás területén. És köszönetét fejezte ki Bélai Tibor kőfaragómesternek az elvégzett munkáért. Leskó alezredes külön megköszönte Fülöp Andrea konzulasszonynak a szervezést, valamint a Besztercebányán végzett munkáját melyben közelebb hozta egymáshoz a két országot kulturális és üzleti területen.

Hírdetés

Ezt követően Eva Furdiková asszony, besztercebányai helytörténész lépett a mikrofon elé. Előadásában ismertette a Dillnberger család történetét és tevékenységét a városban, melynek datálása az Úr 1743. esztendejére tehető, ugyanis ekkor kapott a Dillnberger család hiteles városi polgári címet. Sajnos, leszármazottak a Dillnberger családból már Besztercebányán nem találhatók. A család utolsó tagja 1903-ban távozott az élők sorából, szintén itt nyugszik ebben a temetőben – zárta előadását Furdiková asszony. 

A beszédek után a konzul asszony felkérte Daniel Koštial helyi evangélikus elnök-lelkészt és Nagy Olivért, a magyar lelkigondozásért felelős evangélikus lelkészt, hogy közösen áldják meg a megújult síremléket.

A síremlék megáldását követően a jelenlévők elhelyezték a kegyelet koszorúit és meghallgatták a magyar takarodót. 

Majd Fülöp Andrea, a besztercebányai alkonzulátus konzulja megköszönte a jelenlévőknek a részvételt, bízva és remélve, hogy sikerült létrehozni egy helyet, ahol Besztercebánya kevés magyarsága nemzeti ünnepeinken emlékezhet őseinkre és elhelyezhetik az emlékezés koszorúit.

Bréda Tivadar/Felvidék.ma
Fotó: HIM


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »