Fel kell számolni a hárító magatartást – Befejeződött a varsói gyermekvédelmi konferencia

Fel kell számolni a hárító magatartást  – Befejeződött a varsói gyermekvédelmi konferencia

Szeptember 19. és 22. között Varsóban tartottak konferenciát a közép-kelet-európai katolikus egyházak képviselők a gyermekeket és a sérülékeny felnőtteket ért bántalmazásokkal kapcsolatban. Adam Żak SJ, a lengyel katolikus püspöki konferencia gyermekvédelmi koordinátora úgy fogalmazott a Vatican Newsnak: meg kell küzdeni a hárító magatartással az Egyház részéről, ami fékezi a visszaélések elleni küzdelmet.

A négynapos konferenciát a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága és a lengyel püspöki konferencia közösen szervezte az Egyházon belüli szexuális visszaélések problémájával való szembenézés, a felelősségvállalás és főként a megelőzés szándékával. A közép-kelet-európai térség egyházai számára tartott konferencián püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, rendi elöljárók, pszichoterapeuták és világi szakemberek vettek részt.

Magyarországot Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Szentes Judit szociális testvér, a Katolikus Pedagógiai Intézet gyermek- és ifjúságvédelmi szakembere képviselték.

Adam Żak SJ úgy véli, hogy Lengyelországban és általában véve

Jelentős lépések történtek ugyanakkor az elmúlt években, de sokan nem akarják elismerni, hogy valós problémáról van szó, nem pedig elszigetelt esetekről. Sok még a teendő a tudatosítás, a megfelelő szakemberek képzése terén, akik az áldozatokat lelkipásztori, pszichológiai és jogi tanácsadásban részesíthetik.

A varsói konferencia jó alkalom arra, hogy a közép-kelet-európai egyházak képviselői kicseréljék egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymás hibájából, és megerősödve képviseljék a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelmét. Adam Żak szerint

Hírdetés

ami nem érintette Lengyelországot. Ezzel szemben már a kommunizmus bukása előtt begyűrűztek ott is az etikai és erkölcsi átalakulások. Alázatot kell tanulnunk, ami egy többségi egyház számára nehezebb – fogalmazott a lengyel jezsuita, dicsérve például az albán vagy az orosz katolikus egyházat, amely kisebbségben él, de nagyon nyitott a megelőzésre, a nevelésben szakemberek képzésére.

Az elmúlt években a média reflektorfénybe állította a problémát, aminek köszönhetően számos olyan esetre derült fény, ami éppen a közelmúltban történt, mert az áldozatok bátorítást kaptak arra, hogy jelentsék az abúzust.

A mostani konferencia arra szolgál, hogy azok a helyi egyházak, amelyek lemaradtak az ügy kezelésében vagy nehézséggel küzdenek, ösztönzést nyerjenek és felgyorsítsák a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelmének folyamatát, az ellenük elkövetett bűnöket pedig mielőbb feltárják.

– mondta el a Vatican News tudósítójának a lengyel jezsuita.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »