Fejlemények a Szamosközi-ügyben: a magyar tagozat vezetõtanácsa nem mond semmit, annál inkább az érintettek

Fejlemények a Szamosközi-ügyben: a magyar tagozat vezetõtanácsa nem mond semmit, annál inkább az érintettek

Sorra érkeznek szerkesztőségünkbe a névtelen levelek egykori vagy jelenlegi diákoktól annak kapcsán, hogy a Transindex és a Kolozsvári Rádió nyilvánosság elé tárta, ahogyan egy videófelvételen Szamosközi István professzor trágár és megalázó módon inzultálta tanárkollégáját és a diákokat.

Most egy hangfelvételt is kaptunk az egyik volt hallgatótól, amelyen a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának professzora többek közt „szellemi fogyatékos hülyéknek” nevezi a diákokat. A hangfelvételt elküldő volt diák arra kéri sorstársait, hogy akinek hasonló felvétel van a birtokában, ossza azt meg a nyilvánossággal.

Tisztelt Transindex!

Elöljáróban el szeretném mondani, hogy amikor a kolozsvári pszichológia karra kerültem magyarországi hallgatóként, megdöbbenéssel tapasztaltam a kollegialitás teljes hiányát. A probléma rendszerszintű. Ez az intézmény a középiskolák csendőrpertus világát idézi fel bennem. Gyakorlatilag úgy éreztem, mintha a közoktatásban folytattam volna tanulmányaimat. A diskurzus, a hallgatók egyenlő felnőtt félként való kezelése nagyon kevés oktató részéről volt tapasztalható. Mindez a magyarországi egyetemi kultúrát ismerve a mai napig érthetetlen számomra.

Ebbe a tekintélyelvű berendezkedésbe kaphatott a nyilvánosság most némi betekintést a Kolozsvári Rádió Fóris-Ferenczi Rita dékánhelyettessel és Szamosközi Istvánnal folytatott beszélgetése kapcsán. A rádió riporterét következetesen tegező Fóris és Szamosközi nyíltan vállalja az autoriter módszereket, az etikátlan és szakmaiatlan viselkedést normalizálni próbálja. Fóris retorikája a „pletykacsatorna” kifejezés szajkózásával a legrosszabb hírű állami diktatúrák kommunikációs stratégiáját hívja segítségül. A Fóris által hangoztatott „aki fél, az akkor hallgasson” az „alávaló, aljas gesztus” kifejezések és a félelem és a gyávaság analogizálása a gyakorlatban prezentálja azt, amit én és rajtam kívül több száz hallgató érez.

Vérlázítónak tartom ezt a végletekig cinikus, bagatellizáló és a sértett feleket hibáztató hangvételt. Ezek az emberek annyira biztosnak érzik magukat a dolgukban, hogy meg sem próbálják a közösségi normák, az SZMSZ/etikai kódex betartásának illúzióját kelteni. Pontosan ennek a toxikus kultúrának nincs helye sem erdélyi intézményekben, sem máshol.

Nem túl meglepő módon a távoktatáson tartott óráin visszafogja magát Szamosközi, mert tudja, hogy komoly pozíciókat betöltő emberek is jelen vannak. A nappali tagozat fiatal felnőtt hallgatóival úgy gondolja, bármit meg lehet tenni. Az évek során sikerült elérnie, hogy az abúzus elfogadott legyen, senki ne merjen panasszal élni. Ennek most változnia kell. Mindenkit bátorítok arra, hogy ossza meg tapasztalatait, bizonyítékul szolgáló felvételeit. Ennek az ügynek a lehető legnagyobb nyilvánosságot kell kapnia, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi.

Mellékelve küldök egy felvételt, amelyen Szamosközi István hallható. Felszólított (eleve a felszólítás intézményét is elfogadhatatlannak tartom egy egyetemen) egy hallgatót, aki nem tudott válaszolni a kérdésére.

Hírdetés

Tisztelettel:

Egy hallgató

>> A hangfelvétel itt meghallgatható >>

Egy másik volt diák azt írja:

Tisztelt Szerkesztőség,

A Dr. Szamosközi Istvánnal kapcsolatban kirobbant botrány engem is megszólított. Hasonlóan tanított engem is, és féltünk. Még mindig félünk. Nemcsak mi, mindenki, akinek bármiféle köze van hozzá. Csatolmányban küldök egy screenshot levelet. Ezt az egyik ott dolgozó tanár üzente végzős hallgatóinak, ami mutatja, hogy mindenki meg van félemlítve, és aki itthon akar érvényesülni, alkalmazkodik és tűr. Én is anonimitásban maradok, pedig a világba üvölteném azt a sok borzalmat, amit évek óta nekünk okoz.

Tisztelettel:

Egy pszichológus

A levélben említett üzenet képernyőmentését nem közöljük, de tartalmát összefoglaljuk. A feltehetően egyetemi tanév végére keltezhető üzenet írója tájékoztatja hallgatóit, hogy betelt nála a pohár, és valószínűleg beadja a felmondását, mivel súlyos verbális agresszió érte („a tanár úr nagyon durván inzultált”). Ugyanakkor arra biztatja volt tanítványait, hogy bár „sajnos senki nem meri az igazságot kimondani itt, mert mindenki fél”, ők ne féljenek, legyenek hitelesek a szakmájukban, és kövessék álmaikat.

A Transindex az ügy kapcsán, erdélyi értelmiségiek, egyetemi tanárok kezdeményezése nyomán petíciót indított: az aláírók egy olyan intézményi közeget szeretnének, amelyben azok, akik verbális agresszióval, szitkozódással és obszcén kifejezések használatával élnek, felelősségre legyenek vonva. A nyílt levelet eddig több mint 1500-an írták alá. Szamosközi Istvánt a BBTE rektora felfüggesztette mindaddig, amíg a BBTE Etikai bizottsága el nem bírálja az ügyét.

A BBTE Magyar Tagozatának Vezetőtanácsa is nyilatkozatot adott ki az ügyben. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatát képviselő oktatók és diákok rendkívüli értekezlet keretében tanácskoztak a kialakult helyzetről, valamint a BBTE Vezetőségéhez és az egyetem Etikai Bizottságához benyújtott panaszokról – áll a magyar tagozat vezetőtanácsának közleményében, amely szűkszavúan kezeli a történteket, bár a kommüniké szerint a diákok megnyugtatása és az egyetem partnerségéről való biztosítás a fő célja az intézmény vezetőségének. „A BBTE Magyar Tagozatának Vezetőtanácsa aggodalommal állapítja meg, hogy az elmúlt időszakban több oldalról megkérdőjelezték az egyetemen belül uralkodó légkör akadémiai és kollegiális jellegét. Biztosítjuk jelenlegi és volt diákjainkat, teljes akadémiai közösségünket, hogy tagozatunk és egyetemünk működését az európai egyetemi értékrend irányítja, amely kiterjed valamennyi egyetemi polgárunkra” – zárul a nyúlfarknyi közlemény.

(hírszerk)

Illusztráció: Clker-Free-Vector-Images képe a Pixabay -en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »