Fejetlenség Mexikóban az amerikai választás után

Fejetlenség Mexikóban az amerikai választás után

Egy mexikói újságíró szerint teljesen váratlanul érte a latin-amerikai ország kormányát a republikánusok győzelme.

„Senki sem számított erre. Méxicalitól Mérida államon át a fővárosi Pinche Gringo étteremig (szabad fordításban: Cseszett Gringo. Utóbbi egy mexikóiak által használt gúnyszó az amerikaiakra), amely az amerikai demokraták >>bunkere<< Mexikóvárosban, senki sem gondolta volna, hogy Donald Trump kerül ki győztesként” – jelentette portálunknak a demokraták gyülekezőhelyéről Gerard Yong, mexikói újságíró.

Elnökválasztás utánKövesse velünk percről percre az eseményeket!

A Mexikóban élő amerikaiak kedd délután, a Külügyminisztériumban szavazhattak, ahol Yong és az egész mexikói sajtó is jelen volt. „A mexikóvárosi történelmi negyedben arra vártunk, hogy a szavazás lebonyolításáért felelős kormánytag, Claudia Ruiz Massieu megjelenjen és üdvözölje a sajtót. Este hatkor ez még nem történt meg, sőt este tízkor sem, amikor előzetes eredményeket kellett volna már hirdetni. Annyit mondtak nekünk, hogy végül nem jön, mivel sürgősen magához hívatta az elnök. Ekkor már tudtuk, amit még akkor senki sem mert bevallani: a szőke mágnás nyerte a választásokat. Hajnal kettőre ez hivatalossá is vált.

Hírdetés

Gerardo Yong szerint az új elnökkel egy teljesen új amerikai geopolitikai vízió érvényesül majd. Ezzel tisztában van a mexikói kormány is, nem véletlen, hogy helyi idő szerint délben sajtótájékoztatót tartanak. „Kapkodniuk kell magukat, mert úgy értesültünk, hogy teljesen váratlanul érte a vezetést is az eredmény” – tette hozzá Yong.

Ez pedig hatalmas káoszt okozhatott, mivel az ingatlanmágnásból lett republikánus politikus kampányában nem éppen pozitívan nyilatkozott Amerika déli szomszédjáról. Trump egyik fő kampányígérete az volt, hogy falat emel az amerikai-mexikói határra. „Szomorúak vagyunk, de elkezdhetünk gondolkodni, miből fizetjük ki a saját falunkat” – írta még korábban Facebookra egy másik mexikói újságíró kolléga. Trump ugyanis azzal tisztában, hogy a fal megépítése igen költséges, ezért azt mondta, hogy majd a mexikóiak állják a költségeket. 

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Trump melyik ígéretét és mikor váltja be – ha beváltja –, de az bizonyos, hogy a diplomáciai kapcsolatok mostantól kezdve jóval feszültebbek lesznek, mint eddig. „Amikor Mexikó ide küldi a lakosait, nem a legjobbakat küldik. Hanem olyanokat, akiknek sok gondjuk van. Drogokat, bűnözést hoznak, erőszakolnak, és gondolom néhányan azért rendes emberek” – mondta több ízben is Donald Trump. 

A republikánusok győztese még szeptemberben látogatott Enrique Pena Nieto mexikói elnökhöz és már akkor sem volt hajlandó bocsánatot kérni kirekesztő és általánosító kijelentéseiért. Valószínűleg ezután sem fog.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »