Fáradhatatlan forradalom: Észak-Korea egy dél-koreai szemével

Fáradhatatlan forradalom: Észak-Korea egy dél-koreai szemével

THM_FaradhatatlanForradalom_240125_058.jpg

Jó napot kívánok! Hölgyeim és uraim! Tisztelt vendégeink!

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Önök előtt beszélhetek ma. Először is engedjék meg, hogy köszönetet mondjak Főigazgató Asszonynak, Schmidt Máriának, aki már hat hónappal ezelőtti találkozónk alkalmával is nagyon kedves volt hozzám. Rendkívül mély benyomást tett rám a munkája, megtiszteltetés, hogy az ő meghívására érkezhettem ma ide. Fekete Rajmundot is csak köszönet illeti, hiszen nagyon alaposan végezte a munkáját, mindenről gondoskodott – újra és újra leellenőrzött mindent. Önöknek pedig, Hölgyeim és Uraim, köszönöm, hogy ezen a szeles napon eljöttek, hogy találkozhassanak velem – nagyra értékelem. Bízom benne, hogy az előadásom Önöknek is érdekes lesz. Ha jól sikerül, az Schmidt Máriának és Fekete úrnak köszönhető, ha viszont nem, az az én hibám.

Hírdetés

Arról fogok ma beszélni, hogy miért fontos Észak-Korea Magyarország számára, mi a totalitarianizmus ára. Ezen a dián szeretném bemutatni a múlt héten véget ért Világgazdasági Fórum előrejelzését a globális kockázatokat illetően. Ezen a táblázaton láthatóak azok a veszélyforrások, amelyek előttünk állhatnak 2024-ben. A Davosi Fórum mintegy 1 490 globális vezetőt kérdezett meg, köztük számos politikust, közgazdászt és tudóst, akik meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy ezek elsősorban az extrém időjárási körülmények, a mesterséges intelligencia által szállított megtévesztő információk, a politikai polarizáció, a megélhetési költségek, és a kibertámadások. Ha megnézzük a háborús eszkalációk veszélyének értékét, a grafikon alacsony számokat mutat. Viszont szerintem ez kifejezetten nagy kockázatot jelent 2024-ben. Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy az itt látható 25 százalékos érték határozottan alábecsüli a fegyveres konfliktusok eszkalációjának jelentőségét. A válaszadók csupán 11 százaléka jelölte kockázati tényezőnek egy szándékos vagy véletlen nukleáris esemény bekövetkezését. De véleményem szerint az idei évben számos további veszéllyel is szembe kell néznünk.

A mai előadásomban azt is fogom érinteni, hogy ezekkel hogyan birkózhatunk meg. Beszélni fogok a változó geopolitikai helyzet eredményezte veszélyekről, különös tekintettel az orosz-ukrán háborúról, a Hamász Izrael elleni támadásáról és arról, hogy Észak-Korea hogyan eszkalálja a háborút az Oroszországba irányuló illegális fegyverszállítmányokkal. A hangsúly Észak-Korea nukleáris ambícióin lesz. Ahogyan Schmidt Mária is megjegyezte, fel kell ismernünk, milyen közel vagyunk a veszélyhez. Gondolhatják, hogy Korea egy Közép-Európától 8 000 kilométerre fekvő, messzi ország, de látniuk kell, hogy minden összekapcsolódik. Tehát hadd hívjam fel a figyelmüket arra, hogy ha valami történik a Távol-Keleten, az Közép-Európára és Magyarországra is hatással lesz. Talán az Önök fejében is megfordult már, hogy Észak-Korea miért kísérletezik rakétákkal, miért fejleszt ennyi különféle típusú rakétát, mennyibe kerülhetnek ezek a kutatások és mindezt milyen forrásból fedezik.

A nemzetközi kapcsolatok tudományának egyik gyakran felvetődő kérdése, hogy az államok miért viselkednek az adott módon. Talán erre a kérdésre senki nem tud egyértelmű választ adni Észak-Korea vonatkozásában, viszont meg kell értenünk egyedülálló politikai rendszerét, társadalmát, kultúráját és azt, hogy a vezetés hogyan fosztja meg az embereket alapvető emberi- és szabadságjogaitól. Tehát, hogy megválaszoljuk azt a kérdést, hogy Észak-Korea miért viselkedik úgy, ahogy, közelebbről kell megvizsgálnunk az országot. Továbbá felhívnám a figyelmüket az Észak-Koreában élő keresztény közösségekre. Hogyan tudunk segíteni nekik, hogy az Úrba vetett hitük megmaradjon? Hogy ezt megválaszolhassuk, a geopolitika felé kell fordulnunk, amelyet nagyon sok tanár már nem oktat. Az Ukrajna ellen irányuló orosz invázió láttán mindannyian megrémültünk. Február 24-én már a háború kitörésének második évfordulója lesz. Ukrajna lerohanása is a nemzetközi viszonyrendszerek kegyetlen igazságára emlékeztet bennünket, hiszen egy kis-közepes méretű országot áldoztak fel a nagyhatalmak biztonságpolitikai érdekeinek oltárán. Talán már Önök is sokszor hallották a következő mondatot:


Forrás:latoszogblog.hu
Tovább a cikkre »