Falinaptáron az ipolyviski templom ékességei

Falinaptáron az ipolyviski templom ékességei

Az Ipolyviski Római Katolikus Plébániaközösség egyedi egyházi falinaptárral kedveskedik a hívőknek és az ipolyviski lokálpatriótáknak. A hagyományteremtő szándékkal kiadott falinaptár a helyi Antiochiai Szent Margit római katolikus templom csodálatos részleteit mutatja be a nagyközönségnek.

„Tavaly év végén jött az ötlet Lormusz János esperes plébánostól egy saját falinaptár elkészítésére. Alig pár hét alatt már el is készült a templomunkat bemutató kiadvány” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Baka Anita, a falinaptár egyik szerkesztője.

Mint hozzátette: a templom 2022-ben kilenc díszes ólomüveg ablakkal gazdagodott.

Emellett a templomról, a templomtoronyról, illetve az egyes festményekről és az oltárról kerültek be felvételek.

A belső borítón rövid összefoglaló olvasható a templom történetéről, illetve az elmúlt évekhez kapcsolódó kerek évfordulókról.

Hírdetés

Mint megjegyezte: hagyományőrző szándékkal készítették el, s a következő években az Ipolyviski Római Katolikus Plébániaközösséghez tartozó további falvak templomait és azok szakrális emlékeit szeretnék bemutatni. Ipolyviskhez Pereszlény és Alsószemeréd tartozik leányegyházként.

Az egyes hónapokhoz illesztett, szenteket ábrázoló fotók mellett az adott szenthez kapcsolódó ima is olvasható. Az egyes hónapokhoz az alábbi fotók tartoznak: január Árpád-házi Szent Margit  (ólomüveg); február Boldog Batthyány–Stratmann László (ólomüveg); március Kalkuttai Szent Teréz (ólomüveg); április Boldog Salkaházi Sára (ólomüveg); május Szent Johanna (ólomüveg); június Árpád-házi Szent László (ólomüveg); július Antiochiai Szent Margit (festmény); augusztus Szűz Mária Magyarok Nagyasszonya (sekrestye); szeptember Szent Pio atya (ólomüveg); október Szent II. János Pál pápa (ólomüveg); november Árpád-házi Szent Imre (ólomüveg); december a templom oltára karácsonyi díszben.

A belső borítón a templom bejáratánál lévő Lourdes-i barlangról látható egy felvétel, illetve a templomtornyot ábrázoló fotó is.

A falinaptár megvásárolható a szentmisék után a templomban, valamint az Ipolyviski Községi Könyvtárban.

A Lormusz János plébániai kormányzó, Baka Anita és Gyönyör János által szerkesztett falinaptárat a komáromi NEC ARTE nyomdában nyomtatták.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »