Falath Zsuzsanna: A jövő elkezdődött…

Falath Zsuzsanna: A jövő elkezdődött…

A fiatal muzeológus, Falath Zsuzsanna kálváriájáról többször beszámolt médiacsaládunk is. Kiállása a magyarok, még inkább a történelmi igazság mellett példaértékű.

Az elbocsátott muzeológus hányattatásainak legutóbbi fejleményei még januárban történtek, amikor a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos hivatalában részt vett egy meghallgatáson, Bukovszky László kisebbségi biztos elleni panasza pontosítása miatt. Zsuzsit akkor megdöbbentette, hogy a hivatal alkalmazottai semmit nem tudtak az ügyéről, és nem is értették a problémáját. A kormányhivatal elutasította a panaszát, azzal az indokkal, hogy az nem felel meg a törvény által előírt tartalmi feltételeknek.

Jogi képviselőjével, Nagy Dáviddal ezért panaszt nyújtanak be az elutasító határozat ellen. Ezen kívül a Pozsonyi Városi Múzeum ellen is beadványt nyújtott be, ahonnan jogtalanul bocsátották el.

A koronavírus miatt jelenleg várnia kell a tárgyalási időpont kitűzésére, már ha lesz egyáltalán tárgyalás. Zsuzsi reménykedik a pozitív elbírálásban. Másrészt tisztában van vele, mi a helyzet Szlovákiában, így számol az elutasítással is. Ha ez történik, nemzetközi bírósághoz készül fordulni.

Zsuzsi a közelmúltban közösségi oldalán buzdította a magyarokat, hogy írják alá a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését a nemzeti régiók védelmében. Az Európai Unióban több millió ember él kisebbségben, akiket másodrendű állampolgároknak tekintenek. Szükségük van arra, hogy a helyzetükre felhívják az európai intézmények figyelmét, hogy meg tudjanak maradni, képesek legyenek fejlődni, és erősíteni az európai nemzetiségek sokszínűségét.

A muzeológus nemrégiben létrehozott egy profilt a közösségi oldalon Zuzana Falathová néven. Itt az ügyével kapcsolatos összes információt megtalálhatják az érdeklődők. Emellett továbbra is szívesen támogatja a pozitív kezdeményezéseket. Ilyen volt az említett nemzeti régiók ügye, vagy egy Trianon-emlékmű létesítése.

Sok kedves üzenetet kapott már felvidéki, magyarországi és más országokban élő magyaroktól.

Ezzel szemben a szlovákok ismét negatív üzenetekkel bombázzák, különösen mióta februárban egy beszélgetés jelent meg vele a Bratislavské novinyc. lapban. Főként néhány szlovák történész és professzor üzenete döbbentette meg. Akad köztük, aki azt állítja, hogy az 1945 utáni magyarkérdés megoldása csak propaganda, hogy a mai Magyarország lakosságának túlnyomó többsége etnikai szlovák, hogy Trianon egy átverés, egy mesterségesen létrehozott és fenntartott megalapozatlan trauma. Hogy Liszt Ferenc szlovák volt, magyarul nem is beszélt, és hasonló gyöngyszemek.

Hírdetés

A legfelháborítóbbnak az egyik szlovák történész megjegyzését tartja, aki szerint, ha már elsajátította a magyar történelemszemléletet, jobb lenne, ha elhagyná Szlovákiát.

Szóba kerülnek az idei választások is, ahol egyes szlovák pártok megszólították a magyar választókat is. Zsuzsi szerint mindez csak választási húzás volt, hogy megszerezzék a magyarok szavazatait, nem őszinte gesztus. Jó dolog, hogy a kormányprogramot magyarul is meg fogják jelentetni, ám mindez nem oldja meg a magyar közösség problémáit. Az igazi előrehaladás az lenne, ha a kormány elkezdene foglalkozni a Beneš-dekrétumok, az autonómia, vagy a kettős állampolgárság kérdésével, állítja a muzeológus.

Szerinte sokat segítene, ha egy erős és egységes magyar párt képviselné az itteni magyarokat, karizmatikus vezető személyiségekkel, akik harcolnának a magyarok jogaiért. Amíg ez nem változik, a társadalom önmagától nem fog megváltozni, és nem várhatunk magyar feliratokat sem a múzeumokban, sem máshol Szlovákiában. A szlovákok ebben nem lesznek a segítségünkre, mivel még mindig a hamis nemzeti mítoszokat éltetik az ezeréves elnyomásról, a magyarokra pedig ellenségként tekintenek. Ezért sem hiszi, hogy akár az új kormány segíteni tudna ez ügyben a magyaroknak.

Zsuzsi középiskolás kora óta Pozsonyban él, így jól ismeri a várost és annak történelmét. Mint mondja, Pozsony már régen elvesztette történelmi szellemét, eltűnt belőle a háromnyelvűség. Pusztítják a magyar műemlékeket, hamisítják a történelmet. Eközben sokan nem is tudják, hogy egykor magyarok éltek a városban, sőt számbelileg jóval többen a szlovákoknál. Mára egyre kevesebb az őslakos pozsonyi.

A városban a magyarok gyakran találkozhatnak a sovinizmussal és az intoleranciával, ami komplikálja mindennapi életüket. Pozitív tapasztalatai vannak viszont az őslakos pozsonyiakkal, akik a város történelméről meséltek neki.

A muzeológus még mindig állás nélkül van. Egy magyarországi kulturális intézménnyel kellett volna együtt dolgoznia, de a koronavírus-járvány és a határzár miatt erre nem került sor. Mostanában az 1918–1919 közötti korszak eseményei keltették fel a figyelmét. Mindeddig csak szlovák forrásokból ismerte ezt a történelmi kort, így újra csak arról bizonyosodott meg, hogy a történelemoktatás a szlovák iskolákban nem az igazságon és az objektivitáson alapszik.

A jövőben továbbra is szeretne foglalkozni a szlovák–magyar történelemszemlélet kutatásával, és annak bemutatásával.

Akár egy internetes oldal létrehozását is jó ötletnek tartja, ahol szlovák nyelven közölnének híreket a felvidéki vagy a magyarországi magyarokról, ami jelenleg hiánycikk Szlovákiában. (Kivételt képez a maďari.sk honlap – a szerk. megjegyzése.) A koronavírus-járvány idején is azt tapasztalja, hogy a szlovák sajtó számos hazugságot terjeszt Magyarországról, a magyar kormányról és a magyarokról.

Végezetül Zsuzsi a trianoni békediktátum közelgő 100. évfordulójának kapcsán üzent az olvasóinknak: „Az elmúlt 100 év véres elnyomatásban telt, megtizedeltek, megfélemlítettek, megtörtek minket. Mégis úgy érzem, hogy van remény. Üzenem mindenkinek, hogy az önfeladás, a megfelelni akarás és az önként vállalt asszimiláció helyett vállaljuk közösen a felvidéki magyarság újbóli megerősödését, közösségének a felépítését. Június 4-én mindenki tegye le magában a nagy esküt, hogy Felvidék-szerte újból megtöltsük falvainkat, városainkat magyar szóval és magyar élettel. Véssük a szívünkbe, hogy a jussunkat, az örökségünket nem adjuk fel, és mondjuk ki egyszerre, hogy a jövő elkezdődött.”                 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »