Ezzel a speciális diétával tovább élhetnek a kutyák

Ezzel a speciális diétával tovább élhetnek a kutyák

Egy több mint 24 ezer, kedvtelésből tartott kutyán végzett felmérés elemzése szerint azoknál az ebeknél, amelyeket naponta csak egyszer etettek, lényegesen kisebb valószínűséggel diagnosztizálnak életkorral összefüggő betegségeket, mint azoknál a kutyáknál, amelyek ennél többször kaptak enni.

Az állatorvosok egyelőre azonban azt javasolják, hogy folytassuk a kedvenceink eddig kialakított, etetési rutinját, amíg a további kutatások nem állapítanak meg ok-okozati összefüggést – írja az Origo.

Bizonyára hallott már az időszakos böjtről vagy más néven idősávos táplálkozásról, ami egyfajta táplálkozási rendszer. Míg a legtöbb diéta arra összpontosít, hogy mit eszünk, addig ez a típusú táplálkozás magáról az étkezésről szól, és hogy időkorlátok szerint táplálkozunk.

Ellentétben a legtöbb divatos diétával, a tudomány ebben az esetben valóban számos egészségügyi előnyt tud felmutatni. 

A Nature Aging tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a különböző böjtölési módszereknek az élesztőtől az emberig terjedő organizmusok élettartamára gyakorolt hatását elemezte. A kutatók azt találták, hogy a böjt és az etetési időszakok váltakozása csökkenti az öregedés, a cukorbetegség, az autoimmunitás, a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneráció és a rák kockázati tényezőit.

A böjt által kiváltott anyagcsere- és sejtválaszok magyarázatot adhatnak a Washingtoni Egyetem kutatóinak legfrissebb eredményeire, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy azok a kutyák, amelyek naponta csak egyszer ettek, egészségesebben fejlődtek, mint a naponta kétszer vagy többször etetett kutyák.

Hírdetés

A szakemberek szerint szinte logikus, hogy az időkorlátos etetés előnyös lehet az ebek számára. 

A kutatásba közel 24 ezer kutyát vontak be az úgynevezett Dog Aging Project részeként, amelynek célja kutyák ezreinek követése tíz éven keresztül, hogy a tudósok azonosítsák azokat a biológiai és környezeti tényezőket, amelyek maximalizálhatják az egészséges élettartamot.

A nem, az életkor, a fajta és más, lehetséges tényezők ellenőrzése során azt találtuk, hogy a naponta egyszer etetett kutyák alacsonyabb átlagos pontszámot értek el a kognitív diszfunkció skálán, és náluk volt kisebb az esélye annak is, hogy gyomor-bélrendszeri, fogászati, ortopédiai, vese-, vizelet- és máj vagy hasnyálmirigy rendellenességek jelentkezzenek – írták a kutatók tanulmányukban, amely a bioRxiv tudományos folyóiratban jelent meg, és amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Eredményeink ezért arra utalnak, hogy a kutyák napi egyszeri etetése több tekintetben is jobb egészségi állapottal járhat.

Bár a kutyaetetési mintákkal foglalkozó új tanulmány meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a koplalás megvédheti a kedvtelésből tartott állatokat az életkorral összefüggő állapotoktól,

az eredmények ezen a ponton tisztán korrelatívak.

A szakemberek most egy randomizált kísérletet szeretnének elvégezni, amelyben hosszú időn keresztül nyomon követhetik a kutyák étrendjét és ellenőrzött körülmények között mérhetik az egészségükre gyakorolt hatásokat.

A további bizonyítékok felkutatásáig azt tanácsolják az állattartóknak, hogy ne változtassák meg házikedvenceik étrendjét. A legtöbb állatorvosi szövetség jelenleg azt tanácsolja, hogy a kutyákat naponta kétszer etessük.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »