Ezúttal még Amerika sem fogta Izrael pártját

Ezúttal még Amerika sem fogta Izrael pártját

Megtiltotta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Izraelnek, hogy újabb telepeket építsen a megszállt palesztin területen. A zsidó állam Izrael-ellenesnek nevezte határozatot, amelyet szövetségesük, az Egyesült Államok tartózkodásával fogadtak el.

Határozatban szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izraelt, hogy vessen véget a telepes lakások építésének a megszállt palesztin területeken. A jogilag kötelező érvényű határozat szerint a zsidó államnak „nincs jogi alapja a kolonizáláshoz, ami súlyosan sérti a nemzetközi jogot”.

„A tanács végre úgy döntött, hogy cselekszik. Hadd ismételjem meg, a tanács végre úgy döntött, hogy érdemben cselekszik. A paralízis évei után ezt az állásfoglalást nagy többséggel fogadták el. Ugyanakkor ez a lépés éber ellenőrzést igényel, hogy a jelentősége megmaradjon, hogy megakadályozzuk a kétállami megoldás tovább romlását és megmentsük azt. Gyors lépések kellenek ahhoz, hogy visszafordítsuk a veszélyes, negatív folyamatokat és, hogy fejlődjön a közös elhatározásunk, hogy véget vessünk az 1967-es izraeli megszállásnak, valamint, hogy megszerezzük a szabadságjogokat a palesztin nép számára. Ide értve a palesztin menekülteket is, hogy elérjük az izraeli–palesztin békét és biztonságot és ezzel együtt az arab–izraeli békét is” – közölte Riyad Mansour palesztin ENSZ-nagykövet.

Hírdetés

A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok, amely a BT állandó tagja és Izrael szoros szövetségese, ezúttal nem élt vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi tagállama támogatta a határozat elfogadását.

„Ki jogosította fel magukat, hogy egy ilyen rendeletet hozzanak, ami tagadja az örök jogunkat Jeruzsálemben. Lenne ennek a tanácsnak mersze ahhoz, hogy elítélje a saját országait azért, mert lakásokat épít a saját fővárosában?” – reagált Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet.

A zsidó állam Izrael-ellenesnek nevezte a határozatot és azt ígérték, hogy nem fogják teljesíteni az abban megfogalmazott követeléseket. Bár az ország vezetése személyes támadásnak vette a határozatot, az ENSZ chartája értelmében – amit Izrael is aláírt –, a Biztonsági Tanács döntéseit minden tagállamnak el kell fogadnia és be kell tartania.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »