Ezúttal is fajsúlyos és szórakoztató témákat kínál olvasóinak a Magyar7 legújabb, 22. száma

Ezúttal is fajsúlyos és szórakoztató témákat kínál olvasóinak a Magyar7 legújabb, 22. száma

Ezúttal is fajsúlyos és szórakoztató témákat kínál olvasóinak a Magyar7 legújabb, 22. száma. A lap egyik központi témája a koronavírus-járvány csöndesedésével összefüggő nyitás, amelyet minden ország a maga módján kezel. A közép-európai térségben ebben is úgy tűnik, Szlovákia a sor végén kullog, és ki tudja, meddig kell várnunk, hogy elfogadható igazolványhoz juthassunk. Erről ír Pomichal Krisztián.

A határzár feloldása mellett a másik fajsúlyos téma a mezőgazdaság helyzete, annak tükrében, hogy lemondott a mezőgazdasági miniszter. Matus Tibor a gazdasági rovatban azt boncolgatja, hogyan sikerült az agrárbáróknak legyőzniük a tárcavezetőt.

Mellékvágányon döcög továbbra is a Pozsony–Komárom közötti személyi vasúti közlekedés, amelynek nem akar gazdája lenni, miközben az állam által leállított déli útfejlesztési program léket kapott. Rajkovics Péter cikke rámutat, hogy az országban Délen a legrosszabb a helyzet a személyszállításban.

A hetilap interjújában Popély Gyula mondja el, hogy amíg magyar ember él a Kárpát-medencében, Trianon következményei mindaddig velünk élnek. Kolek Zsolt interjújában a történész kiemeli, hogy a történelmi igazságtételbe vetett hitünket soha nem szabad feladni. Ezúttal három publicisztikai írást olvashatunk a hetilapban. Kövesdi Károly vezércikkében (A szivárvány) a gyereknapot és a kicsiket felhasználó felforgatókról, a jövő generációit veszélyeztető eszmékről ír, míg Haják Szabó Mária jegyzete (Cui prodest?) a Nyugat-Európában elszabadult bocsánatkérés-cunamit vette tollhegyre, s főleg azt, mi van emögött. N. Gyurkovits Róza jegyzetében (Mint régen) arról ír, hogy az emberek járvány alatt sem tudtak megváltozni. 

Somogyi Szilárd, a lap riportere ezúttal kisebb háborút vívott egy iskoláért (A mi hatnapos háborúnk). Az eset Léván történt, ahol egy szlovák egyházi iskola a városban levő hét szlovák iskola helyett a város egyetlen magyar iskolájában készült helyet foglalni magának. Milyen sikerrel, megtudjuk a riportról.

Hírdetés

Hogyan tovább kortárs művészetünk? Ezzel a címmel olvashatjuk a lap kulturális rovatában Balla Rita cikkét, aki a felvidéki magyar kortárs festészet szervezetlenségét – és kiszolgáltatottságát – járja körül. Lacza Tihamér a közelmúltban elhunyt jeles költőnk, Gál Sándor életútjáról ír, míg Kövesdi Károly az ugyancsak eltávozott Jankovics Marcell művészetét méltatja. Lacza Tihamér kultúrtörténeti rovatában ezúttal Apponyi Grófról és éberhardi hétköznapjairól ír. A lap helytörténeti cikket közöl Csáky Károlytól, aki az ipolysági Honti Múzeum rövid történetét írja meg.

A Tájaink rovat cikkei régióinkat hozzák közel az olvasóhoz. Végre kinyitottak a csallóközi termálfürdők, s bár nehéz helyzetben voltak, változatlanul várják a látogatókat. Ezt járta körbe Reczai Lilla, míg Nagy-Miskó Ildikó a Dunaradvány és Neszmély között hamarosan meginduló kompjáratról ad hírt. Zsebik Ildikó szintén két „testvér”, Tállya és Kaposkelecsény közös terveiről tudósít. Végre megszépülhet Léva egyik központi, elhanyagolt épülete, a Družba. Erről olvashatjuk Kaszmán Zoltán írását.  Virsinszky Tamás pedig egy kis gömöri falucskába, Lévártba kukkantott be, amelyet szorgos civilek élhetőbbé szeretnének tenni. Méltatlanul elfeledett felvidéki érteliségiről, Haltenberger Incéről is olvashatunk a Tájaink rovatban, Fábián Gergely pedig arról tudósít, hogy Rozsnyón Ádám Gyulára, a templomfestőre emlékeznek kiállítással. Bokor Klára egy Párkány közelében fekvő kis faluról, Ipolykiskesziről írt riportot, míg Radi Anita a fővároshoz közel fekvő Ürgemezőn élő túzok megmaradásáról tudósít. A fiatal magyar családok nagy örömére ismét indulhatnak a Ringató foglalkozások, erről olvashatjuk Szomolai Andrea írását. Agócs Szvorák Emese pedig egykori aranyásók nyomába eredt Losoncon a helytörténész Puntigán József kíséretében.

A lap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos ezúttal a tömegbetegségnek is nevezhető, alattomos Lyme-kórról ír, tanácsokat is adva, hogyan védekezzünk a kullancsok ellen. Az Életmód rovatban hasznos tanácsokat találunk B. Vida Júlia tolmácsolásában.

A Barangoló rovatban Protics János írását találjuk, aki ezúttal Nürnbergbe kalauzolja az olvasót. Írásából megtudjuk, hogyan kezelik a bajor város lakói a nem éppen dicsőséges múltat. Ugyancsak a Kávézó rovatban találjuk az e heti hobbit, szerzője Bokor Klára. Szereti a kakaspörköltet túróscsuszával? Ha igen, elkészítheti Vas Laura segítségével, aki Íz-lelő rovatban fogja a fakanalat. Vas Gyula autós rovatában egy szinte már kisbusznak számító kocsiról, az Opel Zafira legújabb modelljéről olvashatunk.

Nemrég bombaként robbant sportkedvelő körökben a hír, hogy Vida Máté otthagyja a dunaszerdahelyi DAC csapatát. A sztárfutballistával Pomichal Krisztián készített interjút, amelyben egy s mást megtudunk a sportoló dilemmáiról. Az angol Chelsea nyerte idén a Bajnokok Ligáját.  Erről olvashatjuk Rajkovics György írását a lap sportrovatában.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal egy gömöri falucska, Gice református templomát találjuk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »