Ezt kell tudni az itthon újonnan engedélyezett két koronavírus-oltásról

Ezt kell tudni az itthon újonnan engedélyezett két koronavírus-oltásról

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet két újabb oltásnak adott engedélyt Magyarországon.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI, a magyar gyógyszerhatóság) a napokban további két oltás behozatalát és veszélyhelyzeti használatát engedélyezte – jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília.

A CoviShield és CanSino is vektorvakcina.

Az előbbi az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott oltása, amely nagyon kevéssé tér el az itthon már használt AstraZeneca-oltástól. Két dózisban adják. Teljes körű használatra 11 országban, veszélyhelyzeti használatra további 43-ban engedélyezték már (forrás). India egyébként a világ legnagyobb vakcinagyártója, de az Indiai Szérum Intézet (SII) a napokban jelentette be, hogy késleltetik a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinák szállítását Brazíliának, Szaúd-Arábiának és Marokkónak a hazai kereslet növekedése és kapacitásbővítés miatt.

Hírdetés

A másik itthon most zöld lámpát kapó szer a CanSino Biologics (CanSinoBio) kínai gyógyszergyár oltása, a neve Convidecia. Ezt a szert Kínában február 25-én engedélyezték széles körű használatra (a Sinopharm gyógyszergyár szérumával egyetemben), de tavaly június óta használják a hadsereg oldására. Ez volt egyébként az első olyan vakcina, amelyet az új típusú koronavírus ellen kezdtek el tesztelni, de azután a gyártó lemaradt a két másik kínai cég, a Sinopharm és a Sinovac mögött.

A CanSinBio egyadagos vakcina.

Teljes körű felhasználási engedélye csak Kínában van, ám veszélyhelyzeti használatára Magyarországgal együtt már négy országban rábólintottak (a másik három állam Malajzia, Mexikó, Pakisztán).

A könnyen kezelhető koronavírus-oltások közé tartozik, mivel +2 és +8 Celsius-fok közötti tárolást igényel.

Még az utolsó, III. fázisú klinikai vizsgálatok zajlanak vele, Argentínában, Chilében, Mexikóban, Pakisztánban, Oroszországban és Szaúd-Arábiában, 40 ezer résztvevővel. Az idén februárban közölt köztes eredmények alapján a vakcina egyetlen adagja 65,7 százalékos hatékonyságú védelmet kínál a Covid-19 mérsékelt lefolyású formájával szemben, míg 91 százalékos hatékonysággal megvéd a súlyos kórlefolyású megbetegedéstől.

Hogyan tovább?

Magyarország volt az első olyan uniós ország, amely kínai vagy orosz vakcinákat vásárolt és használt. Ezeket első körben az OGYÉI, másodikban a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai vizsgálták – minden bizonnyal ez lesz az eljárás a két, most behozatalra engedélyezett szerrel is. A két szervezet honlapján egyelőre nem szerepel semmilyen hivatalos információ az újonnan engedélyezett oltóanyagokról, ahogy az vakcinák Magyarországra érkezésének időpontjáról sem lehet egyelőre tudni semmit.

Ugyanakkor mivel a CoviShield már „készen van” és szinte azonos az itthon már használt AstraZeneca-oltással, könnyebben veheti a magyar hatóságok engedélyezési folyamatát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »