Ezt érzi Rocky, amikor bemegy a jeges Balatonba

Ezt érzi Rocky, amikor bemegy a jeges Balatonba

Mit érez az ember, merül egyet az 1 fokos vízben? Milyen bent lenni és milyen kijönni? Miért úsznak az emberek a fagyos Balatonba, ha ez annyira rossz? Erről kérdeztük Patkás Rocky Tamás nyílt vízi paraúszót, Győr sportnagykövetét, aki már tavaly januárban is 6 percet töltött a magyar tengerben.

– Nyolc éve úszik, s tavaly kétszer merült a nem egész egyfokos Balatonban. Részt vesz februárban a jeges Balaton-átúszáson? 

– Szerettem volna, de nem lehet. Még azzal a gondolattal is kacérkodtam, hogy benevezek a szlovén Bledi-tóban rendezett jeges versenyre, ahol – egy tudomásom szerint – még soha nem indult paraúszó. Így akár egy ötven méteres úszással világbajnok lehetnék, de az orvosom ezt kifejezetten megtiltotta. Mivel nincs lábam, az én véremnek kisebb utat kell megtenni és ez magas vérnyomással járhat. Egy ilyen hideg vízben csak merülnöm szabad, egyelőre azt is csak hat percig. 

– Kérdezhetek egy személyeset? 

– Persze. 

– Én ennél jóval melegebb vízbe is lassan sétálok be: a víz a bokámig, majd a térdemig ér, stb. Ön mit érez, amikor átmenet nélkül elmerül a hideg vízben? 

– Ez így van, én rögtön arra a bizonyos testrészemre ülök. Az első két perc nagyon fájdalmas, nem tudom, mihez hasonítsam, furcsa és sokkoló érzés. Pedig bevallom, a fejemet még csak próbáltam a vízbe tenni, és nem ment igazán. Minden tiszteletem azoké az úszóké, akik már ezt is begyakorolták. Sapkában voltam a vízben, s mondhatom, hogy a fejet érő fájdalomhoz képest az összes többi elenyésző. Mintha az agyam fagyna le, s egy kalapáccsal csapnának agyon. 

– Nem csinált kedvet hozzá. A második két perc jobb? 

Hírdetés

– A második fázisban égető, forró érzés tör az emberre, kimondottan melegem van. A harmadik a teljes bénulásé. Persze ennyi idő után még képes vagyok kikászálódni a vízből, de ha beljebb lennék, engem különösen fenyegetne a veszély, hogy nem tudok megmozdulni. Akik csinálják, sokat gyakorolták, hozzá kell szoknia a szervezetnek, másképp egy ép ember sem képes leúszni az ezerkétszázötven métert a Balatonban. 

– Idén is merül? 

– Igen mindenképpen megyünk. Ha jeges a víz, akkor nem lehet, de ha már csak a hártyát kell széttördelni, az jó a merülésre. 

– Milyen a hideg vízből kijönni? 

– Amikor merültünk, akkor kint plusz négy fok volt. Jó melegem lett a nullaegész-nyolc fok után, valósággal azt éreztem, mintha hirtelen kitavaszodott volna. A fűben fetrengtem. Dániában viszont hidegebbnek éreztem úszás után a levegőt, mint a fagyos Balaton után a négy fokot, be kellett ülnünk egy étterembe egy forró levesre. 

– Van valami, amiért érdemes a jeges vízben fürdeni? 

– Sok pozitív hatása van, amikor mentem haza, egy nagyon jó érzés járta át a testemet, a teljes felszabadultság. És olyan fáradt voltam, mintha egy ritka kemény edzésen vettem volna részt. Olyan izomcsoportokat mozgatott meg bennem a dolog, amikről jóformán azt se tudtam, hogy léteznek, s az edzőm mondta is, hogy másnap hagyjuk ki az edzést.  

– És hogy fogy az önről elnevezett Rocky Gin? 

(A Réti Pálinkásház egy különleges kampánnyal támogatja az úszó idei terveit. Erről itt olvashatnak.)

– Köszönjük, elég jól. Már csak harminc palack lehet, s a győri polgármesteri hivatal is rendelt egy komolyabb mennyiséget.  


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »