Ezt a napszemüveget válaszd, ha nem akarsz megvakulni

Ezt a napszemüveget válaszd, ha nem akarsz megvakulni

Több szembetegséget is okozhatnak a káros UV-sugarak, amik ellen érdemes megfelelő napszemüvegekkel védekezni – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának adjunktusa, Schneider Miklós.

Hosszú és rövidtávú hatása egyaránt van annak, ha valaki nem megfelelő napszemüveggel ugrik neki a nyárnak – figyelmeztetett az InfoRádióban Schneider Miklós, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Kilinikájának adjunktusa.

„Két fontos szembetegség is van,

amit bizonyítottan okoz az UV-sugárzás: az egyik a szürkehályog, a szemlencsének az elhomályosodása, a másik a kúszóhályog, ami egy kötőhártya-vastagodás, ez a szaruhártyára is rákúszik”

– ecsetelte Schneider. Mindkét betegség évek, évtizedek alatt alakul ki, de mindkettő műtéti úton gyógyítható.

Hírdetés

Az UV-hatásnak betudható a különféle daganatok, rákos megbetegedések kialakulása, hasonlóan a bőrhöz; a szemhéjon is kialakulhat rák (kis barna foltok formájában látszik), illetve a szem belsejében is, ami sokáig rejtve marad, nem okoz tüneteket.

„Pici látótérkiesés formájában okozhat panaszt. Ha az éleslátás mezejében fejlődik, akkor szerencsésen korán felismerhető”

– tette hozzá.

A védekezéssel kapcsolatban olyan napszemüvegek vásárlására buzdít, amelyek az UV-sugárzást 100 százalékosan blokkolják.

„Erre kétféle jelölés szokott utalni: a 100 százalékos UV-szűrő vagy az UV-400-as megjelölés, ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig blokkolja a fénysugarakat, ez a látható tartomány alatt van; a látásunkat nem befolyásolja, a káros sugarakat viszont kiszűri” – mutatott rá a szakember.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »