Ezért kellett kinyírni Kadhafit?

Az al-Arabíja arab televízió helyszíni tudósítója szerint fegyveres csoportok foglalták el a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány négy minisztériumának épületét csütörtökön Tripoliban.

Magyar Menedék - Horthy-naptár

A csütörtöki támadás mögött a hírek szerint a korábbi iszlamista miniszterelnök, Halifa al-Hilli seregei állnak. A TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a fegyveresek a védelmi, az igazságügyi, a gazdasági és a sebesültek ügyével foglalkozó minisztérium épületeit foglalták elTripoliban. Al-Hilli nem sokkal ezután bejelentette, hogy átvette a hatalmat –írja az Sputnik. Visszatértem a hatalomba, miután az ENSZ által támogatott kormányfő kudarcot vallott” – mondta a korábbi miniszterelnök az AP hírügynökségnek.

Egyelőre nagyon zavaros, mi is folyik az afrikai országban, többen úgy vélik, hogy az iszlamista politikus a védelmi minisztériumban nemsokára hivatalos nyilatkozatot készül tenni. Az ország hivatalos fővárosát Moammer Kadhafi kivégzése óta különböző fegyveres milíciák ellenőrzik, amelyek közül néhány félhivatalos státust élvez.

Hírdetés

A kulturálisan igencsak gazdag országban a diktátor elűzése óta gyakoriak az összecsapások és a megtorló támadások. A csoportok megoszlanak abban is, hogy támogatják vagy elutasítják az ENSZ támogatta líbiai egységkormányt, amely tavaly márciusban érkezett a városba. Ekkor adta át al-Hilli a hatalmat.

Később mégis úgy döntött, hogy az új vezető Fájez esz-Szarrádzs vezette kormány törvénytelen, ezután tervezett meg több államcsínyt ellene. A milicisták ősszel elfoglalták az egységkormány székhelyét azzal a céllal, hogy az előző, iszlamista beállítottságú kormányzatot helyezzék vissza a hatalomba. Az akkori konfliktusban a harcosok megrohamozták az elnöki tanács épületét –egy szállodát–, majd átvették a helyi tévé felett is a hatalmat.

A forrongó városban az iszlamista kormány tagjai azt közölték, hogy az egységkormány tagjai fel vannak függesztve tisztségükből, majd több politikust is letartóztattak.

Gulf News, MTI, Reuters


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »