Ezért kellenek a megszorítások? A németek Szlovákiából (is) pánikszerűen vásárolják az energiahordozókat

Ezért kellenek a megszorítások? A németek Szlovákiából (is) pánikszerűen vásárolják az energiahordozókat

Érdekes riportot közölt a Markíza televízió vasárnap este. Az  orosz gáztól emgfosztott és energiára kiéhezett német gazdaság minden lehetséges helyről, így Szlovákiából is igyekszik árra való tekintet nélkül energiahordozókat behozni. Közben Richard Sulík volt gazdasági miniszter 15 százalékos áramfogyasztás csökkentést vár el a lakosságtól – annak ellenére, hogy Szlovákia több áramot termel, mint amire szüksége van.

A riport egy neve elhallgatását kérő kamionosra hivatkozva beszámol arról, hogy az észak-szlovákiai pelletgyártó üzemekben július 1-jétől teljesen leállt a szlovákiai értékesítés, és mindent az eredeti ár kétszereséért felvásárló német és olasz piacra adnak el. A kamionok roskadásig vannak pakolva a viszonylag drága energiahordozóval.

A német gazdaság az orosz-ukrán háború kitöréséig és az azt követő nyugati szankciók bevezetéséig energiaigényét 50 százalékban az orosz gázra alapozta. Az azonban mára az önként vállalt szankciós következmények és a hiánypiac miatt nem tudja pótolni. A tél közeledtével eluralkodott a pánik, és a németek nem csak Szlovákiából, de minden lehetséges helyről vásárolják fel a korábban kevésbé versenyképes energiaforrásokat is – például a Tátra lábánál fekvő községek pelletkészleteit.

A nagyobb kép

Hírdetés

A dolog pikantériája, hogy így van ez a földgázzal és a villanyárammal is. Egyre több elejtetett mondatot hallani az illetékesektől, miszerint a Szlovákiában betárolt gázmennyiség nem 100 százaléka Szlovákiáé.

Az EU által egy hónappal ezelőtt elfogadott (áterőltetett) gázszolidaritási mechanizmus is arról szól, hogy önkéntes (adott esetben kötelező) 15 százalékos tagállami gáztakarékoskodással ki tudják segíteni Németországot.

A posztjáról nemrég távozó liberális pártelnök, Richard Sulík is azon logika alapján készítette elő sokat kritizált árszabályozási modelljét, hogy a lakosság 15 százalékos spórolásra kényszerítse. Annak ellenére, hogy Szlovákia önellátó elektromos áram tekintetében, sőt exportra is futtja az itt megtermelt áramból.

Persze Sulík most mossa kezeit és névtelen-arctalan “piac kudarcával” magyarázza a történéseket. Tény azonban, hogy a legutolsó érdemi információk biztosan lesz gáz- és villanyáram áremelkedés jövőre. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »