Ezért hízunk vissza fogyás után

Ezért hízunk vissza fogyás után

Elértük a kívánt súlyt, de nem sikerül megtartani? Mutatjuk, mi állhat az úgynevezett jojóeffektus mögött.

A fogyókúrával járó kihívásokat általában egy újabb, sokak számára még komolyabb megpróbáltatás követi: meg is kell őrizni új alakunkat. Nem ritka jelenség ugyanis, hogy a leadott kilók egy idő után elkezdenek visszakúszni. De vajon miért? – írja a Házipatika.com.

Testünk úgy van beállítva, hogy küzdjön a súlyveszteség ellen. Ha fogyunk, akkor ezt egyfajta fenyegetésnek érzékeli agyunk, és lelassítja az anyagcserét, hogy „megvédjen” a kóros mértékű fogyástól. Ez a beidegződés még barlanglakó korunkból ered, amikor sokkal nehezebb volt táplálékhoz jutni. Bár napjainkban már népbetegségnek számít az elhízás, testünk működése még nem alkalmazkodott az új körülményekhez.

A gond csak az, hogy lassabb anyagcserével nehezebb fenntartani az elért fogyást. Ezért ügyelni kell rá, hogy súlyzós edzésekkel elegendő izmot építsünk magunknak ahhoz, hogy az anyagcsere megfelelő legyen. Figyeljünk továbbá a megfelelő mennyiségűfehérjebevitelére is – testsúlykilogrammonként 1-3 gramm fehérjére van szüksége a szervezetnek.

Hírdetés

Ha a fogyás után visszatérünk a diéta előtti étrendünkre, valószínűleg újra hízni kezdünk. Egy kisebb súlyú embernek kevesebb kalória kell, ezért a fogyásunkhoz a napi kalóriabevitelnek is igazodnia kell. Érdemes kikérni egy dietetikus véleményét arról, hogy az álomsúly elérése után mi az ideális kalóriamennyiség és tápanyag-összetétel, amellyel fenn is tudjuk tartani az elért fogyásunkat.

Kutatások szerint gyakran híznak vissza azok is, akik kihagyják a reggelit. De hízást tapasztalhatunk akkor is, ha a nap első étkezése nem tartalmaz elegendő fehérjét. Körülbelül 30 grammot érdemes ilyenkor bevinni: ez segít, hogy stabil maradjon a vércukorszintünk és ne éhezzünk meg ebédig. Ha pedig reggel nem esik jól az étel, akkor igyunk meg egy fehérjeturmixot!

A legtöbb diéta és fogyókúra nem javasolja – vagy egyenesen tiltja – az alkoholfogyasztást. Az álomsúly elérése után azonban ezen a téren is sokan lesznek magukkal engedékenyebbek. A folyékony kalóriákból pedig nagyon hamar összejön a többlet, amely visszahízást eredményezhet. Éppen ezért alkoholt csak ritkán igyunk – és akkor is mértékkel.

Ezeken kívül a nem megfelelő mennyiségű alvás is súlygyarapodást okozhat. Nemcsak a fogyáshoz, hanem az egészséges testsúly fenntartásához is szükségünk van – egyéni igényektől függően – napi 7-9 óra alvásra. Ellenkező esetben felborul a hormonháztartásunk.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »