Ezeréves sírok rejtőztek egy mexikói kikötőben

Ezeréves sírok rejtőztek egy mexikói kikötőben

Az Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) régészei aztatlán temetkezéseket fedeztek fel véletlenül egy építkezés során a mexikói Mazatlan Sinaloa kikötőjében. A szakemberek épp egy elszakadt cső javításán dolgoztak a burkolat- és infrastrukturális munkálatok során, ami miatt a szervezet kutatóinak egyfajta „mentőásatást” kellett végezniük.

A temetkezések egy természetes halmon helyezkednek el, amely a hispánok előtti időkben védettséget biztosíthatott az árvíz ellen. Hispania volt az a név, melyen a rómaiak ismerték a teljes Ibériai-félszigetet (a mai Portugália, Spanyolország, Andorra és Gibraltár területét) – írja az Origo.

A halom felszínét döngölt kagylótörmelék és egykori építmények maradványainak nyomai borítják, 

míg a domb padlószintje alatt temetkezési nyughelyekre és Aztatlán-kultúrához köthető stílusú üvegekre, valamint 900-1200 között készült agyagtöredékekre is bukkantak a kutatók.

Hírdetés

A lelőhely körülbelül időszámítás szerint 900-ból származik, a korszakban a régió a legmagasabb szintű társadalmi, gazdasági és politikai fejlődést ért el – mondta Alfonso Grave Tirado, az INAH Sinaloa Központ régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A csapat három teljes kerámiaedényt, 900-1200 között készült agyagtöredékeket, illetve valamint rossz állapotban lévő emberi csontmaradványokat is feltárt.

Mazatlán kikötőjében eddig nem több, mint tíz régészeti lelőhelyet regisztráltak a tudósok.

Az INAH kutatói ezért most megállapodásra törekedtek Mazatlán önkormányzatával a lelőhely védelmére és a további ásatások elvégzésének biztosítására.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »