Ezek az oroszok már biztosan nem lesznek ott az olimpián

Ezek az oroszok már biztosan nem lesznek ott az olimpián

Nem feleltek meg a kvalifikációs feltételeknek, ezért nem indulhatnak orosz súlyemelők a jövő nyári, párizsi olimpián.

Május 12-én a sportági világszövetség, az IWF elnöksége úgy döntött, hogy a semleges státuszú oroszok és fehéroroszok is részt vehetnek az égisze alatt zajló versenyeken, így a kvalifikációs viadalokon is, ám előtte egyéni nyilatkozatot kell tenniük. Az IWF elvárása az volt, hogy a semleges státuszért folyamodók írásban erősítsék meg: jelenleg nincs semmilyen szerződéses vagy egyéb kapcsolatuk a fegyveres erőkkel, az állambiztonsági szervekkel vagy más szervezetekkel, amelyek támogatják Oroszország ukrajnai háborúját.

A konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország súlyemelői aláírták a kötelezettségvállalásról szóló dokumentumot, az oroszok viszont nem tettek így a megadott, május 15-i határidőig, ennél fogva nem állhatnak rajthoz már a 2024-es olimpiára selejtező első Grand Prix-állomáson, a június 8. és 18. közötti kubai nagydíjon sem – adta hírül honlapján az IWF.

Hírdetés

Azáltal pedig, hogy a havannai GP-ről lemaradnak, a párizsi ötkarikás rajtjogot sem szerezhetik meg, mivel immár nem tudnak részt venni minimum öt kvalifikációs IWF-versenyen, amely az olimpiai kvótaszerzés egyik előfeltétele.

Az insidethegames.biz portál híre szerint ugyanakkor az egyéni semleges sportolók listáján, akik indulhatnak Havannában, 13 fehérorosz súlyemelő neve szerepel.

Nyitókép: MTI/EPA/Paul Buck

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »