"Ez az oltatlanok lockdownja!" – Sajtótájékoztatót tart a kormány

"Ez az oltatlanok lockdownja!" – Sajtótájékoztatót tart a kormány

A csütörtöki kormányülés után nem sokkal megtartotta sajtótájékoztatóját Eduard Heger kormányfő és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is. Rajta kívül az OĽaNO összes többi tárcavezetője is ott volt a sajtótájékoztatón. 

A kormányfő a COVID-automata változásainak ismertetésével kezdte mondandóját. Kiemelte, ideiglenesen módosítanak a szabályokon, azért, hogy az ország kiutat találjon a kórházakban kialakult kritikus helyzetből. Heger szerint ez két olyan fontos tény, amelyet nem szabad elhallgatni, ha a szigorításokról beszélünk. A kórházak az összeomlás szélén állnak, nincs lélegeztetőgép, kevés az intenzív ágy. El akartuk kerülni ezt az állapotot – fogalmazott, erre szolgált a COVID-automata is.

Csakhogy annak szabályait nem tartották be, így pedig nehéz eredményeket elérni!

Előfordulhat, hogy a nem COVID-os páciensek ellátása is veszélybe kerül, kevés a mentőautó, műtéteket kell elhalasztani. Nem lehet tovább halogatni a szigorításokat, nem fordulhat elő, hogy a kórházaink csak a koronavírus fertőzöttekkel foglalkozzanak. Heger szerint pár héttel ezelőtt még az enyhítésről is lehetett érdemben beszélni, de mára mindez okafogyottá vált.

Amint sikerült a kórházi ellátást stabilizálni és erre szerintem három hét elég lesz, visszatérhetünk az oltottaknak járó előnyökhöz.

– jelentette ki a kormányfő.

Heger hangsúlyozta, az összes kórházi ellátásra szoruló COVID-páciens 80%-a nincs beoltva, így 

az összes járásban (beosztástól függetlenül) jelentősen korlátozzák a nem beoltottak mozgását. A nem esszenciális üzletekbe nem mehetnek be szabadon és ki lesznek tiltva a tömegrendezvényekről is. 

Hírdetés

A beoltottak és a betegségen átesettek szabadabban mozoghatnak, mehetnek bevásárlóközpontba vagy egyéb üzletekbe, nem kell a munkahelyükön tesztelniük és a tömegrendezvényeken is csak ők vehetnek részt. 

Az intézkedések várhatóan három hétig lesznek érvényben.

Ha a helyzet javul, készek haladéktalanul reagálni és enyhíteni – jelentette ki Heger, de ugyanúgy azonnal reagálnak majd a járványhelyzet romlására is. További szigorítások is várhatóak, ha arra lesz szükség. A kormányfő szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy ilyen helyzetben nem lehet tömegrendezvényeket szervezni csak úgy. Abszolút nonszensz ilyenkor egy húszezres meccset rendezni – fogalmazott.

A szabályokat együtt kell betartanunk!

Vladimír Lengvarský kihangsúlyozta, biztos abban, hogy a szlovákiai társadalom megérti, mennyire kritikus a helyzet. Leszögezte, a beoltottak is megérdemlik a minőségi kórházi ellátást, az olyan egészségügyet, amely zökkenőmentesen működik, amelynek nem kell beavatkozásokat elhalasztania.

Nagyon elszomorít, hogy az oltottaknak is el kell viselniük a korlátozásokat. 

– jelentette ki Lengvarský, de meg van róla győződve, hogy nincs más út.

A biztonság kedvéért, szögezte le a miniszter, ha nem kérik el a COVID-igazolványunkat az étteremben, tegyük ezt szóvá, ne menjünk olyan helyre, ahol nem járnak el felelősségteljesen. 

Felelősségteljes hozzáállásra szólított fel Jaroslav Naď védelmi miniszter is, aki arra kérte az embereket, oltás ide vagy oda, lehetőség szerint minimalizálják a mozgásukat, máskülönben nem tudjuk lelassítani a járvány terjedését. Roman Mikulec belügyminiszter pedig azt hangsúlyozta, a rendőrség a továbbiakban jóval szigorúbban ellenőrzi majd a rendelkezések betartását. Gyakoribb lesz a vendéglátóhelyek ellenőrzése és a renitensek ellen is erélyesebben lépnek majd fel. Nem fogják tűrni, hogy „néhányszáz randalírozó” félelemben tartsa a „tisztességes állampolgárokat”.

Újságírói kérdések

Elegendőek lesznek a most elfogadott intézkedéseket? Mennyit kellett engedni a szakmai konzílium javaslataihoz képest?

Csodát nem kell várni, azonnal nem áll meg a járvány. Időt nyerünk – jegyezte meg az egészségügyi miniszter, de meggyőződése, hogy, ha betartjuk a szabályokat, célt érünk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »