Ez ám a jogvédelem: belgiumi iskolásokkal írat bevándorlóimádó leveleket Orbánnak az Amnesty International

Ez ám a jogvédelem: belgiumi iskolásokkal írat bevándorlóimádó leveleket Orbánnak az Amnesty International

Tanítási időben, az iskolapadban másolták belga diákok az Amnesty International petíciójának rövidített verzióját, a sablonleveleket pedig elküldték Orbán Viktornak. A kormányfő folyamatosan kapja a magyar "menekült"politikát kifogásoló küldeményeket a belga tanulóktól, amelyek tartalma szóról szóra azonos – írja a Magyar Idők.

Saját kampánycéljaira használja fel az Amnesty International (AI) a belga diákokat. A tanulók a magyar bevándorlópolitika miatt kritizálják Orbánt, úgy tűnik azonban, nem pusztán saját akaratukból.

Az AI „Magyarország megsérti a menekültek emberi jogait” címmel tett közzé petíciót, amelyben azonnali cselekvésre buzdítva azt kérte az aláíróktól, hogy saját nyelvükön fogalmazzanak levelet Orbán Viktornak. A petícióban azt írják: „Magyarország megsérti a menekültek emberi jogait azzal, hogy megakadályozza hozzáférésüket az ország területén egy valódi menekültügyi eljáráshoz. A törvénymódosításokat, amelyek többek között bűncselekménnyé nyilvánították a menekültek és menedékkérők számára a határzár átlépését, a céljuk pedig, hogy Magyarország felelősségét áttolják másokra, vissza kell vonni.”

Hírdetés

Az AI petíciójának rövidített változatát több belga iskolában is a diákok elé tették, akik ezt kézzel levélpapírra másolták, és Orbán Viktornak címezve postára adták.

A kormányfőhöz intézett leveleket a belga iskolák fejlécével látták el, a sorokat tizenévesek, köztük kiskorúak (18 év alattiak) írták a belga iskolákban, az oktatási keretek között. Volt, hogy a tanórán, a tanítók kérésére készítették el a leveleket a diákok, ugyanis október 16-án Amnesty-napot tartottak több oktatási intézményben is, például Ninove város Heilige Harten Secundair nevű iskolájában. A Magyar Idők az iskola Face­book-oldalán és honlapján is megtalálta azt a fotógalériát, amely végig dokumentálja, ahogy a kinyomtatott AI-petíció rövidített változatát az iskolapadban átmásolják a diákok, akik ezután egy szövetzsákban egy postaládához viszik, és feladják a borítékokat Orbán Viktornak.

Erkölcsileg aggályos, hogy egy nemzetközi szervezet iskolás gyermekeket használ fel önnön kampánycéljai­ra és arra, hogy ezzel egy másik ország miniszterelnökének írassa meg levelek sokaságát. Adatvédelmi szempontból pedig gondot okozhat, hogy a szóban forgó leveleket a diákok nevükkel és más adatokkal is ellátták. Az ENSZ gyermekjogi egyezménye szerint a gyermekeknek joguk van a véleménynyilvánítás szabadságához. Hozzá kell tenni azonban, hogy ugyanígy joguk van a politikamentességhez, a modern európai oktatási rendszerekben pedig nem elfogadott a diákok politikai nézetének direkt vagy indirekt módon való befolyásolása. Az európai oktatási rendszerek alapelve a gyerekek mindenek felett álló érdeke, amit sért a gondoldásuk hamis tényekkel való befolyásolása is – írja a lap.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »