Ez a rák biztosan megelőzhető, mégis kevesen mennek el a szűrésre

Ez a rák biztosan megelőzhető, mégis kevesen mennek el a szűrésre

A gyakori rákos megbetegedések közül a méhnyakrák az egyetlen, ami megelőzhető – hangsúlyozta Tóth Icó. A Mályvavirág Alapítvány elnöke hozzátette: ezt a HPV-védőoltás és a rendszeres szűrés tudja biztosítani.

A szervezet 6. éve szervezte meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet Magyarországon, ez a 13. ilyen program Európa-szerte. „Minden évben nagyon fontos számunkra az, hogy az egész országban beszéljünk a méhnyakrák-megelőzésről” – fogalmazott Tóth Icó, hozzátéve: minden nőnek tudnia kell a lehetőségeiről, és élniük kell vele.

Hírdetés

A szakember büszke arra, hogy 120 település csatlakozott az akcióhoz. Gyöngyből készítenek karkötőket, amelyeket eljuttatnak egy választott kórház nőgyógyászati osztályára, hogy a bennfekvő nőknek azt üzenjék: nincsenek egyedül. A helyszíneken előadásokat, beszélgetéseket tartanak, az alapítvány pedig egységes szóróanyagot biztosított a településeknek, illetve egyéb módon segíti őket.

Az alapítvány elnöke tájékoztatott: a népegészségügyi szűrést 25 és 65 év közötti nőknek biztosítja az állam, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy
érdemes a szexuális élet megkezdésétől eljárni a vizsgálatra.
A HPV-oltás a 7. osztályosoknak áll rendelkezésére ingyenesen, ez a vakcina választható, nem kötelező. Mostanában bebizonyították azt is, hogy későbbi alkalmazás esetén is hatásos – tette hozzá a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Bár a nők egyre inkább tudják, hogy megelőzhető a betegség, még sincs meg a kellő motiváció, hogy részt vegyenek a szűréseken – mondta Tóth Icó.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »