Ez a pók titkos szupererővel rendelkezik

Egy béka vagy más kétéltű állat esetében a vízbe menekülés a ragadozók elől jellemző magatartásnak számít, ám egy pókok számára kissé szokatlan taktikának tűnik. Egy újonnan felfedezett faj, a Trechalea extensa mégis pontosan ezt a trükköt alkalmazza: és úgy tűnik, nem is kell a felszínre jönnie jó ideig, hogy levegőhöz jusson.

Egy közönséges pók esetében a víz alá merülés különösen nagy kockázattal járna: hőveszteség, levegőhiány, különféle ragadozók a víz alatt, és nincs lehetősége táplálkozni sem – írja az Origo.

Az Ethology tudományos szaklapban publikált, új tanulmányban a kutatók azonban beszámoltak egy trópusi pókról, amelyet Costa Ricában egy patak mellett találtak, és amelyről megfigyelték,

hogy bő 32 percig képes a víz alatt maradni.

Sok faj számára a nedvesség és a hideg majdnem olyan kockázatos a túlélés szempontjából, mint a ragadozóikkal való foglalkozás – mondta Lindsey Swierk, a Binghamton Egyetem biológusa és az új tanulmány vezető szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A Trechalea pókokról korábban nem ismerte a tudomány, hogy elrejtőznének a víz alatt a fenyegetés elől, azt pedig egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig képesek erre.

Hírdetés

A kutatók 2019 júliusában a Costa Rica állambeli Puntarenas tartományban található Las Cruces biológiai állomáson egy patak közelében jártak, amikor megláttak egy T. extensát egy sziklatömbön ülni egy kis patak mellett, amely a Java folyó része. Amikor azonban megpróbálták begyűjteni, a pók a víz felszínére menekült, de ebben nem volt semmi újdonság a szakemberek számára.

Miután azonban folytatták az üldözést, a pók valami meglepőt tett: egy szikláról a vízbe ugrott és körülbelül 25 centiméterre alá merült, majd ott maradt több mint fél órán keresztül. 

A csapatnak sikerült lefilmeznie és lefényképeznie is a furcsa víz alatti látványt.

Noha a tudósok megfigyelései eddig csak egyetlen „póktalálkozáson” alapulnak, ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy e képesség titka az egész testét körülvevő levegő „hártya” lehet. A pókot borító szőrszálak annyira taszítják a vizet, hogy látszólag egyfajta pajzsot állítanak elő a levegőből, hogy megvédjék a pókot a víztől.

A víz alatti pókot körülvevő levegőréteget úgy tűnik, hogy a pók teljes testfelületét beborító hidrofób szőrszálak tartják a helyükön – mutatott rá Swierk. – Annyira teljes, hogy a pók szinte úgy néz ki, mintha ezüstbe mártották volna.

Hozzátette: a levegőréteg arra szolgálhat, hogy távol tartsa a légzőnyílásokat a víztől, mivel ezek a pókok így lélegeznek. Ez a levegőréteg a hőveszteség minimalizálásában is segíthet a hideg patakvíz miatt.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »