Exkluzív interjú Karikó Katalinnal az M5 műsorán

Exkluzív interjú Karikó Katalinnal az M5 műsorán

Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus a biokémia világába kalauzolja az M5 kulturális csatorna nézőit. Vasárnap 17:40-től a Multiverzum című műsorban feltárja azokat a kulcsfontosságú pillanatokat, amelyek a tudományos élet legnagyobb elismerését hozták el neki, valamint azt is elárulja, miért sorolja példaképei közé Columbót.

Gyermekkorától kezdve azon munkálkodott, hogy a tudományban maradandót alkotva segítse az emberiség egészségét. „Soha nem engedtem meg magamnak, hogy meghátráljak” – osztja meg Karikó Katalin életfilozófiáját a Multiverzum című tudományos műsor következő epizódjában.

A 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal elismert Karikó Katalin a kulturális csatorna vásárnapi adásában látható online videóinterjúban őszintén vall Huszárik Katának, az M5 műsorvezetőjének hivatásbéli kihívásairól és sikereiről, valamint arról, hogy mi motiválta őt kutatási területén. A szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Széchenyi-díjas kutatóbiológus neve mára az egész világon ismertté vált.

Szó esik arról, hogyan dolgozott együtt Drew Weissman mikrobiológussal, és azt is elárulja, hogyan jutottak el az áttörésig, valamint mely területeken alkalmazhatók még az elért eredmények.

Hírdetés

A világhírű biokémikus megosztja, kik inspirálták őt eddigi élete és munkássága során, és miként illik ebbe a sorba Columbo. Az M5 stábja ellátogat Karikó Katalin egykori laboratóriumába, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, hogy bemutassák a tudományos élet és a kutatás mindennapjait.

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus és Krausz Ferenc fizikus teljesítményét az MTVA is elismerte: Karikó Katalin 2020-ban, Krausz Ferenc pedig 2023-ban kapta meg a Közmédia Év embere díjat.

Multiverzum – A tudomány határtalan! – vasárnaponként 17:40-től az M5-ön.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »