Exit poll: Merkel a vártnál kevesebbel nyert, mélyponton a szocdemek, harmadik erő az AfD

Az exit poll felmérések szerint az eddig is kormányzó CDU nyerte a vasárnapi németországi választásokat, Angela Merkel tehát a korábbi előrejelzéseknek megfelelően negyedszer is Németország kancellárja lesz.

Az este hat órakor közölt exit pollok, vagyis a szavazóhelyiségekből távozók válaszai alapján készített felmérés szerint a pártok a következő eredményt érték el. Ez tehát nem hivatalos, végleges adat, viszont a felmérés jellegéből adódóan megközelítőleg tükrözi a várható végeredményt. A hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

A ZDF, illetve az ARD felmérései szerint a következő eredmény várható:

  • a konzervatív jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU): 33,5-32,5
  • a szociáldemokraták (SPD): 21-20
  • bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD): 13-13,5
  • a liberálisok (FDP): 10-10,5
  • az egykori keletnémet állampárt utódszervezete, a Baloldal (Linke): 9
  • Zöldek (Grüne): 9-9,5

A korábbi előrejelzések 37 százalékos eredményt sejtettek a CDU-nak, így ez az eredmény azért kisebb csalódás lehet Angela Merkelnek, aki a vártnál kevesebbel győzött. A szocdemeknek szintén nincs okuk az örömre, történelmi mélypontot jelent ez 21 százalék.

Akik viszont örülhetnek: a német megmaradásért kampányoló AfD a harmadik erő lett a Bundestagban, míg a liberálisok nemcsak visszakerültek a parlamentbe, hanem a korábbi eredményüket megduplázták.

A németországi választás legizgalmasabb kérdése továbbra is az, milyen kormány, milyen koalíció élén vezeti majd Angela Merkel az országot a következő négy évben.

Hírdetés

Négy éve a CDU 41,5, az SPD 25,7 százalékot kapott. A Baloldal volt a harmadik erő 8,6 százalékkal, és a Zöldek 8,4 százalékot szereztek. Az FDP (4,8 százalék) és az AfD (4,7) nem jutott be a Budestagba 2013-ban.

A részvételi arány 2013-ban 71,5 százalék volt, növekedett a megelőző, 2009-ben tartott választáson regisztrált 70,8 százalékhoz képest. Délután kettőig a 61,5 millió választásra jogosult 41,1 százaléka voksolt.

A vasárnapi választás 8-18 óráig tartott. A választás egyfordulós, érvényességi és eredményességi küszöb nincs.

A választók két szavazatot adhattak le. A 299 választókörzetben az első szavazattal lehet az egyéni jelöletekre szavazni. Az az egyéni jelölt jut be a Bundestagba, aki a szavazatok többségét megszerezte. A Bundestag mandátumainak másik fele a "második szavazatokból", azaz a pártok listáira leadott voksokból alakul ki. A magyar rendszerhez hasonlóan egy párt akkor kerülhet be a szövetségi parlamentbe, ha legalább a szavazatok 5 százalékát megszerezte.

Frissítés: Ellenzékben folytatják a szocdemek

Ellenzékbe vonul a Német Szociáldemokrata Párt a vasárnapi választáson elszenvedett történelmi vereség után – döntött a párt vezetése sajtóértesülések szerint. Az SPD a párt 20-21 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt.

A beszámolók alapján a párt vezetői egyhangúlag döntöttek arról, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.

A szociáldemokraták ellenzékbe vonulását Manuela Schwesig elnökhelyettes jelentette be. Az eredményt az M1 tudósítása szerint döbbent csend fogadta.

Nem felhőtlen a boldogság

Az M1 tudósítása szerint a CDU központjában nem felhőtlen a hangulat, hiszen a pártban jobb eredményre számítottak – 40 százalék körüli eredményt vártak, amely egyébként még mindig kevesebb lett volna, mint 4 évvel ezelőtt.

(Index – MTI – Híradó nyomán)

A sajtó Izraelben is a német AfD ellen uszít – Pedig a mai választások után a legnagyobb ellenzéki párt lehet a Bundestagban

Várhatóan ma újabb négy év letöltendő Merkellel sújtják a néhai Németországot


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »