Existuje medzi najslávnejšími bratislavskými futbalovými tímami rivalita aj dnes?

Existuje medzi najslávnejšími bratislavskými futbalovými tímami rivalita aj dnes?

Foto: wikimedia

Slovan Bratislava sa pravidelne označuje nie len za jedničku Bratislavského kraja, ale celého slovenského futbalu. ŠK Slovan Bratislava však nie je jediný významný klub pochádzajúci z hlavného mesta. Zaujímavú históriu za sebou majú aj dnešná FC Petržalka či Inter Bratislava. Kde sú tieto kluby dnes a aké sú vzťahy medzi bývalými rivalmi?

Trocha z histórie

ŠK Slovan Bratislava treba predstavovať málokomu. Tento tím, ktorý bol založený pred viac ako sto rokmi, vtedy ako ČSŠK Bratislava, je aj dnes najlepším tímom v slovenských súťažiach. Do ročníku 84/85 bol dokonca jediným klubom, ktorý nikdy nevypadol z najvyššej súťaže. Slovan ukázale v konferenčnej lige UEFA. Nevyzerá to však, že by Slovan spomaľoval a jeho úspechy lákajú mnohých fanúšikov prejaviť svoju podporu aj dôverou v stávkach, napríklad tu:

Slovan sa vždy držal na výslní a dá sa vidieť, prečo naň menšie tímy vždy žiarlili. Boli však doby, kedy tieto tímy boli rovnako dobré a lepšie než Slovan.

FC Petržalka zažíval zlaté obdobie v strede prvej dekády tisícročia.  Vtedajšia FC Artmedia Petržalka, ktorá počas svojej takmer storočnej histórie vystriedala 17 názvov, sa v sezóne 2005-2006 prebojovala do UEFA ligy šampiónov a dokonca zabojovala aj o pohár. Krátko na to ju ale čakal rýchly a silný pád. Po odchode rôznych kľúčových hráčov a členov manažmentu, ako aj po finančných problémoch, sa tím prepadol na samotné dno a cestu späť hore započal až v 2014.

Hírdetés

Pád zažil aj FK Inter Bratislava. Klub, ktorý pôvodne patril rafinérii Apollo a neskôr Slovnaftu. Po dlhej a úspešnej tradícii ale musel v júni 2009 kvôli finančným problémom predať svoju licenciu Senici. Seniorský klub bol opäť zavedený v ďalšej sezóne a začínal v piatej lige. Dnes pôsobí v lige tretej a dokonca nesídli v Bratislave, ale v Stupave.

Aké sú ich vzťahy dnes?

Inter Bratislava už dávno nie je tým tímom, ktorý proti Slovanu odohral slávne derby o titul majstra v roku 1975. Išlo o nesmierne napínavý zápas a celkovo napínavú sezónu. Na pasienkoch sa vtedy v pondelok 16. júna stretli títo rivali z rovnakého mesta. Aj vtedy v húfoch fanúšikov fandila väčšina z nich belasým, ktorí po napínavom zápase nakoniec aj vyhrali titul. Rivalita týchto tímov sa však dnes stáva skôr témou pre pamätníkov.

Rivalita s Petržalkou sa odohrávala nedávnejšie, v prvej dekáde milénia. Tento rok však Petržalka bojuje skôr proti B-tímu Slovana v druhej lige, avšak s A-tímom má Petržalka viac spoločného, než by sa zdalo. Okrem spomínaných postupov do medzinárodných súťaží a bývalého kraľovania rebríčkov, počas rozpadu FC Petržalka sa vzťahy naštrbili aj tým, že viacero kľúčových hráčov išlo hľadať lepšiu budúcnosť do rivala ŠK Slovan Bratislava. Časom sa v Slovane ale objavili aj bývalý tréner Artmédie Vladimír Weiss a bývalý majiteľ Ivan Kmotrík, ktorí tím viedli aj v nedávnom pôsobení v konferenčnej lige UEFA.

Nech sú v akýchkoľvek súťažiach, história a bývalá rivalita týchto tímov sa nedá zabudnúť, dnes však poznáme skôr zašlú slávu dvoch z nich, pokým ten tretí dodnes kraľuje tabuľkám najvyššej súťaže. Inter a Petržalka sa však pomaly ale isto stavajú na nohy a iba budúcnosť ukáže, či medzi nimi opäť neuvidíme pravú rivalitu.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »