Évtizedeken keresztül kettős életet élt a Las Vegas-i lövöldöző

Évtizedeken keresztül kettős életet élt a Las Vegas-i lövöldöző

LAS VEGAS. A Las Vegas-i tömegmészárlás elkövetõje évtizedeken keresztül kettõs életet élt – mondta Joe Lombardo Clark megyei seriff.

Sajtótájékoztatóján a tisztségviselõ elmondta: a 64 éves elkövetõ, Stephen Paddock évtizedeken keresztül fegyvereket és lõszereket vásárolt, s bár környezetében zárkózott embernek ismerték, kettõs életet élt, senki nem sejtette, hogy titokban titkos szenvedélyének élt, emberélet kioltására alkalmas eszközöket gyûjtött. "Életének nagy részét valószínûleg soha nem ismerjük és értjük meg teljesen" – fogalmazott Joe Lombardo seriff.   

Joe Lombardo szerint nehezen hihetõ, hogy a fegyverarzenált, lõszereket és robbanóanyagokat Paddock egyedül vásárolta volna. A seriff hozzátette: elképzelhetõ, hogy valaki segített neki. Különbözõ hírportálokon és blogokban megjelent találgatások szerint Stephen Paddock nem az egyedüli elkövetõje volt a tömegmészárlásnak. Az ezt felvetõk szerint ugyanis a 64 éves férfi részben fizikailag sem volt olyan állapotban hogy automata fegyvert használjon, részben pedig a megfelelõ elõképzettsége sem volt meg az automata fegyverek használatához.   

Lombardo seriff "zavartnak" nevezte Stephen Paddockot, de nem reagált arra a felvetésre, hogy Paddock gyógyszerek hatása alatt állt volna. A Las Vegas Review-Journal címû lap ugyanis szerdán a nevadai gyógyszerellenõrzõ hivatal nyilvántartására hivatkozva azt közölte: a férfi júniusban nagy adag diazepam – közismertebb nevén Valium – tablettát vásárolt. A gyógyszert depresszió ellen írják fel az orvosok, és csakis receptre kapható. A gyógyszert felíró Dr. Steven Winkler elzárkózott attól, hogy nyilvánosan kommentálja az információt.   

Hírdetés

A rendõrség megerõsítette, hogy Paddock levelet hagyott hátra a szállodai szobájában, azonban –  mint Lombardo seriff fogalmazott – ebben nem esett szó öngyilkosságról. A levél tartalmáról a seriff nem kívánt nyilatkozni. Megjegyezte: annak ellenére, hogy láthatóan részletesen eltervezte a tömegmészárlást, az elkövetõ nagyon kevés nyomot hagyott hátra. Nem ismertek politikai állásfoglalásai, nem szerepelt a közösségi média egyetlen platformján sem. "Még nem sikerült megértenünk, hogy mi lehetett az, ami ezt az embert ilyen erõszakra sarkallta" – fogalmazott Lombardo.     

A USA Today címû lap rendõrségi forrásokra hivatkozva csütörtökön azt írta: Stephen Paddock még augusztusban Chicagóban is szállodai szobát vett ki, ráadásul egy olyan szállodában, amely egy zenei fesztivál helyszíne mellett volt. Egyelõre nem derült ki, hogy igénybe is vette-e a szállodát. A sajtójelentés szerint elképzelhetõ, hogy a nevadai férfi merényletet tervezett Chicagóban. Az NBC televízió értesülései szerint Paddock Bostonban is szállodát keresett. A chicagói és a bostoni rendõrség szóvivõi jelezték: ismerik a sajtójelentéseket, és folyik a nyomozás.   

A Paddock által vasárnap éjjel – egy countryfesztiválon – elkövetett tömegmészárlásnak 59 halálos áldozata és több mint 500 sebesültje volt. Csütörtökig 317 sebesült hagyhatta el a kórházat, ám 50 áldozat állapota változatlanul válságos, életveszélyes. Donald Trump elnök és a first lady szerdán tett látogatást Las Vegasban.   

A korábbi tömegmészárlásokhoz hasonlóan a Las Vegas-i is megélénkítette a vitát Washingtonban az amerikai alkotmányban rögzített fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról. Demokrata párti vezetõ politikusok sürgették a törvényhozókat a cselekvésre. Donald Trump leszögezte: ennek egyelõre nem jött el az ideje.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »